понеділок, 08 травня 2023 02:50

Спецтема: Війна Росії проти України

В НБУ спрогнозували, як зростуть зарплати

В НБУ спрогнозували, як зростуть зарплати
Прогнозують, що цього року реальна зарплата зросте на 3,7%. Фото: Getty images

В Україні середня номінальна зарплата 2023 року зросте на 21,9%, а реальна, з урахуванням інфляції, на 3,7%.

Це прогнозує Національний банк, йдеться у його "Інфляційному звіті" за квітень 2023 року.

"Загалом після падіння у попередньому році у 2023 році очікується відновлення зростання реальних заробітних плат. Їх все ще стримуватиме високоінфляційне середовище, тоді як номінальні зарплати зростатимуть щороку двознаковими темпами", – йдеться в огляді.

Цьому сприятимуть подальша адаптація реального сектору до роботи в умовах високих ризиків та досить м'яка фіскальна політика. Пізніше основним чинником стане збільшення попиту на робочу силу в умовах прискорення економічного зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд заморозив тариф на електроенергію: на який термін

"Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників у тому числі і з закордонними роботодавцями, що стане вагомим чинником для подальшого зростання заробітних плат. У зв'язку з цим очікується зростання різниці в зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили", – пишуть у НБУ.

Прогнозують, що 2024 року номінальні зарплати зростуть на 19,2%, реальні – на 5,7%, 2025-го номінальні на 12,4%, реальні – на 4,3%.

За оцінкою Держстату, 2022 року середня номінальна зарплата зросла на 5,9%, а реальна – скоротилася на 11,8%. Це краще, ніж попередні оцінки НБУ.

Зростання зарплат відбувалося насамперед завдяки бюджетному сектору, зокрема через підвищення оплати праці медиків на початку 2022 року, у секторі держуправління та оборони, а також в ІТ та фінансовій і страховій діяльності.

У виробничих секторах та секторах послуг номінальні зарплати знизилися. Непрямі оцінки свідчать, що в I кварталі 2023 року фінансовий стан домогосподарств залишався складним, хоч його й підтримало збільшення пенсій у середньому на 19,7% з березня 2023 року.

Важливим чинником зменшення доходів у I кварталі 2023 року стало скорочення економічної активності через дефіцит електроенергії на початку року. Опитування НБУ показало, що через це підприємства оптимізували витрати, у тому числі на персонал, як через скорочення працівників, так і їх зарплат, у тому числі відповідно до фактично відпрацьованого робочого часу. Частина бізнесів підтримували своїх працівників у негрошовій формі. Вони відкривали Пункти незламності у своїх офісах для роботи чи відпочинку співробітників.

Президент Володимир Зеленський закликав країни Європейського Союзу створити "фінансовий "Рамштайн" для допомоги Україні у реконструкції та відновленні економіки.

Збитки України від повномасштабного вторгнення Росії вже сягнули понад $127 млрд. Про важливість допомоги глава держави заявив на відкритті міжнародної конференції з питань відновлення України 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «В НБУ спрогнозували, як зростуть зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі