четвер, 28 березня 2024 19:36

В Україні провалився державний переворот

В Україні провалився державний переворот
Кам'янець-Подільський був столицею УНР протягом 11-28 березня 1919 року Фото: forum.zamki.pl

В Кам'янці-Подільському 28 березня 1919-го ліквідували Комітет охорони республіки. Він мав намір здійснити державний переворот в Українській Народній Республіці.

Створили комітет 22 березня того року лідери Української соціал-демократичної робітничої партії та Української партії соціалістів-революціонерів на міжпартійній нараді у Кам'янці-Подільському. Тоді ж проголосили себе вищим органом державної влади в Українській Народній Республіці.

Ініціатори утворення були незадоволені переговорами з Антантою та формуванням єдиного антибільшовицького фронту. До складу комітету увійшли по 2 представники від ЦК УСДРП, УПСР, Кам'янецької трудової ради і Козацької ради кам'янецької залоги. Головою комітету обрали Володимира Чехівського.

У своїй відозві комітет проголосив себе тимчасовим представництвом центральної влади республіки і визначив свої головні завдання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зібрався 100-тисячний мітинг

Члени комітету мали намір стабілізувати внутрішнє життя країни, припинити переговори Директорії УНР з французьким командуванням в Одесі, налагодити контакти із радянськими урядами Росії та України на умовах визнання ними самостійності й незалежності УНР, налагодити легальне існування українських соціалістичних партій, вивести російські війська з території УНР, створити новий український уряд на Всеукраїнському з'їзді рад робітничих і селянських депутатів.

Комітет не отримав підтримки з боку державних і політичних інституцій, тому сповістив про припинення своєї діяльності.

Військовий парад частин Синьожупанної дивізії армії УНР відбувся на Софійській площі у Києві 24 березня 1918-го. На початку місяця українські війська за підтримки німців звільнили столицю від більшовиків.

Зараз ви читаєте новину «В Україні провалився державний переворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі