четвер, 14 березня 2024 11:31

Найпопулярніший у світі тропічний фрукт стрімко подорожчає

Найпопулярніший у світі тропічний фрукт стрімко подорожчає
Банани стрімко виростуть у ціні. Фото: pixabay.com

Найпопулярніший і найбільш експортований тропічний фрукт у світі значно здорожчає через кліматичну кризу.

Клімат може знищити весь врожай бананів, пише BBC.

"Кліматична криза являє собою величезну загрозу для бананового сектора. Водночас більшість споживачів, найімовірніше, не помітять цього. Річ у тім, що ланцюжок постачання дійсно коливається, але більшість країн непогано дають раду з пом'якшенням побічних ефектів. Наприклад, центри дозрівання можуть прискорювати або сповільнювати швидкість дозрівання фруктів після прибуття, що допомагає пом'якшити перебої у постачанні", - заявив професор Ексетерського університету Ден Беббер.

Банани чутливі до суворих погодних умов, що впливають на виробництво. Але вони також чутливі до підвищення температури, яка в деяких місцях може буквально знищити врожай. Крім того, підвищення середньої глобальної температури Землі також сприяє поширенню хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня сильно послабла до долара та євро

Найбільше занепокоєння викликає грибкова інфекція Fusarium Wilt TR4. Проблема з нею полягає в тому, що в разі зараження плантації, гинуть усі бананові дерева.

"Виробники стикаються з тиском з боку стрибка цін на добрива, енергію і транспорт, а також нестачею робочої сили. На все це накладаються проблеми, пов'язані із кліматичною кризою. Вчені попереджають, що в найближчому майбутньому на світ чекає неймовірне зростання цін на один із найпопулярніших тропічних фруктів на планеті", - сказано в повідомленні.

Яйця в Україні за останній тиждень суттєво подешевшали. За інформацією Мінфіну, вартість десятка яєць наразі коливається від 54,95 до 61,12 грн.

Зараз ви читаєте новину «Найпопулярніший у світі тропічний фрукт стрімко подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі