середа, 01 лютого 2012 09:17

Україна почала купувати електроенергію в Росії

Україна почала купувати електроенергію в Росії

Україна з 1 лютого починає імпортувати електроенергію з Росії, одночасно припиняючи її експорт до Білорусі та Молдови.

Про це повідомив головний диспетчер Національної енергетичної компанії (НЕК) "Укренерго" Костянтин Ущаповський, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Морози вийшли Україні струмом".

"Це тимчасове рішення було прийнято для того, щоб покрити дефіцит електроенергії на ринку", - заявив він.

Голова наглядової ради "Київенерго", екс-міністр енергетики Іван Плачков зазначив, що Україна вже кілька років є чистим експортером електроенергії.

У прес-службі ДТЕК заявили виданню, що 30 січня "Східенерго" підписало договір з російською "Інтер РАО ЄЕС" про імпорт до 500 МВт.год електроенергії за рівним графіком.

Поставки почнуться сьогодні, 1 лютого. У компанії також уточнили, що готові обмежити експорт електроенергії до Білорусі та Молдови й взяти на себе ризики міжнародних контрактів. Про припинення постачань електроенергії до цих країн повідомили виданню і в прес-службі ДПЗД "Укрінтеренерго".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа запропонувала стати третьою стороною в "газових" переговорах Києва та Москви

Дефіцит електроенергії з'явився після аварії на лінії електропередачі (ЛЕП) в Запорізькій області. У прес-службі обласної державної адміністрації 27 січня повідомили, що Запорізька атомна електростанція знизила виробництво і зупинила один з шести енергоблоків через падіння опори ЛЕП в Великобілозерському районі. Обвалення сталося внаслідок того, що частини опори були відпиляні нелегальними збирачами металобрухту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: Бразилія може стати хорошим інвестором в економіку України

У рішенні Ради оптового ринку електроенергії (ОРЕ) від 30 січня йдеться, що покрити дефіцит електроенергії спробували за рахунок поставок з теплових електростанцій.

Але ТЕС не впоралися зі збільшенням навантаження через різке похолодання. У зв'язку з цим в Україні станом на 30 січня, за даними ОРЕ, не працювало 9 енергоблоків ТЕС і один енергоблок АЕС.

Зараз ви читаєте новину «Україна почала купувати електроенергію в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі