четвер, 14 лютого 2013 16:01

Україна може скористатися тим, що "Газпром" програє Європу - експерт

Україна може скористатися тим, що "Газпром" програє Європу - експерт
Фото: radiosvoboda.org

"Газпром" втрачає європейський ринок, програючи конкуренцію Норвегії.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"Газпром" втрачає європейський ринок, це негнучка компанія, яка фактично програє конкуренцію Норвегії", - сказав він.

За його словами, завдяки цьому в України з'явився шанс отримати знижку на російський газ.

"Є можливість говорити "Газпрому" про те, що, знизивши ціну для України, ми зможемо викуповувати більший обсяг газу. Це, звісно, не корелюється із планами українського уряду щодо диверсифікованості. Не зрозуміло, як в такому разі будуть виконуватися проекти з нетрадиційного газу, проект LNG-терміналу. Але думаю, "Газпром" піде на зниження ціни, наприклад, до 280 доларів, якщо Україна буде закуповувати більше. Це дійсно важливо для народного господарства і комунального сектора", - зазначив Марунич.

У свою чергу голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик заявив, що для "Газпрому" настали "досить нехороші часи".

"У нього дуже багато соціальних і непрямих зобов'язань: футбольні команди, хокей, теніс, телебачення, все, що стосується соціальних навантажень, Кремль на нього вішає. А якщо ще він буде за свої кошти побудувати підземний газопровід, по якому немає підтвердження фінансування з боку ніякої фінансової структури, то сильно підведе "Газпром", як Афганістан тоді підвів Радянський Союз", - підкреслив Боровик.

Зараз ви читаєте новину «Україна може скористатися тим, що "Газпром" програє Європу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі