вівторок, 13 грудня 2011 11:10

У Росії не захотіли допомагати Європі долати кризу

У Росії не захотіли допомагати Європі долати кризу

Росія не має наміру вкладати кошти в європейський стабфонд.

Про це заявив сьогодні постпред Росії при ЄС Володимир Чижов на брифінгу напередодні саміту Росія-ЄС, який відбудеться в Брюсселі 14-15 грудня.

"Росія не має наміру вкладати гроші в європейський стабфонд. У той же час Росія розглядає можливість внести додаткові кошти в МВФ для розширення його можливостей з надання антикризової допомоги", - заявив російський постпред, коментуючи підсумки саміту ЄС 8-9 грудня, в ході якого країни співтовариства домовилися внести додатково 200 млрд євро в МВФ.

Раніше ЄС припускав звернутися до держав "двадцятки" з пропозицією вкладати кошти в постійний Європейський механізм фінансової стабільності, який почне діяти з 2012 року.

Минулого тижня лідери країн єврозони вирішили з середини 2012 року паралельно запустити два стабфонду - 780-мільярдний EFSF і 500-мільярдний ESM для боротьби з борговою кризою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні євро подешевшав на 9 копійок, курс долара стабільний

EFSF був створений в середині 2010 року для підтримки стійкості єврозони через надання тимчасової фінансової допомоги. За допомогою до фонду вже звернулися Греція, Ірландія та Португалія.

Але EFSF був створений як тимчасовий механізм підтримки. Згідно зі статутом, він буде ліквідований в найближчу дату після 30 червня 2013 року, коли всі позики перед країнами - членами єврозони будуть погашені в повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Девальвація євро неминуча - експерти

Лідери країн ЄС шукають засоби і серед іноземних інвесторів, відмовою вже відповіли багато країн Брікс, включаючи Китай. Розвинені країни теж не поспішають на допомогу єврозоні - Велика Британія в черговий раз заявила, що не буде виділяти гроші проблемним країнам на минулого тижня.

Зараз ви читаєте новину «У Росії не захотіли допомагати Європі долати кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі