вівторок, 21 лютого 2012 14:51

Туреччина допоможе Україні позбутися російської "газової голки" - експерт

Туреччина допоможе Україні позбутися російської "газової голки" - експерт

Стратегічним партнером у газовій сфері для України може стати Туреччина.

Таку думку висловив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський у ефірі Українського радіо.

"Якщо ми дійсно хочемо позбутися залежності від "Газпрому", то співпраця з Туреччиною надасть необхідний імпульс для будівництва СПГ-терміналу в найкоротші строки", - сказав він.

За його словами, Туреччина висловлювала велику зацікавленість у будівництві в Україні терміналу з прийому зрідженого газу.

"Наскільки мені відомо, зараз ідуть переговори з Туреччиною стосовно і розробки техніко-економічного обґрунтування, і подальшого будівництва. Туреччина може стати для нас стратегічним партнером у газовій сфері. Тому що її стратегічним партнером є Азербайджан, який ми розглядаємо як основне джерело постачання каспійського газу як через СПГ-термінал, так, можливо, і через реверс через Румунію", - зазначив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект нової "газової" угоди містить неприємні для України положення - експерт

Землянський нагадав, що техніко-економічне обґрунтування будівництва СПГ-терміналу в Україні мала здійснити Іспанія, та зауважив, що вона не є нашим стратегічним партнером у газовій сфері.

Щодо можливого застосування Росією штрафних санкцій за недобір газу експерт зауважив, що це може статися за підсумками року.

"У нас є поквартальні обсяги, які були прописані в 2009 році. В 2010-2012 роках, наскільки мені відомо, ніхто їх не прописував", - сказав Землянський.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина допоможе Україні позбутися російської "газової голки" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі