середа, 12 липня 2023 16:42

"Трубу Медведчука" повернули державі

"Трубу Медведчука" повернули державі
Підозрюваного у державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації Віктора Медведчука торік передали росіянам під час обміну. Фото: Reuters

У державну власність повернули частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок", відомого як "труба Медведчука".

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Фонду державного майна. Про це повідомив сайт фонду.

Україна не один рік намагалася повернути цю частину нафтопродуктопроводу у держвласність, заявили.

"Багато років цим активом користувалася російська компанія "Транснєфтєпродукт", ‒ повідомив фонд.

У 2011 році за позовом Генеральної прокуратури Господарський суд Рівненської області визнав за Україною право власності на українську частину нафтопродуктопроводу.

У 2014–15 роках Рівненський апеляційний господарський суд і Вищий господарський суд залишили це рішення без змін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештували базу відпочинку дружини Медведчука на березі озера

Однак у 2017 році Господарський суд Рівненської області змінив рішення, визнавши право власності за дочірнім підприємством "Транснєфтєпродукту" ‒ "ПрикарпатЗахідТранс".

Фактичним власником компанії ЗМІ називали підозрюваного у державній зраді й сприянні діяльності терористичної організації Віктора Медведчука.

Надалі апеляційна та касаційна інстанція залишили це рішення без змін.

Того ж року Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин цієї передачі.

За даними НАБУ, в основі нового рішення Господарського суду Рівненської області був свідомо неправдивий висновок судової інженерно-технічної експертизи.

Детективи і прокурори звернулися до суду з клопотанням про арешт української частини нафтопродуктопроводу.

Два роки тому Вищий антикорупційний суд задовольнив це клопотання. Із 2021 року цей актив знаходиться в управлінні Укртранснафти, засновником і єдиним акціонером якої є Нафтогаз.

У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області. Просив суд визнати за державою цей актив. Наприкінці червня суд став на бік ФДМУ.

Торік у вересні Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників.

У січні президент Володимир Зеленський позбавив громадянства України народних депутатів Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Андрія Деркача. Після цього Верховна Рада позбавила їх мандатів.

Зараз ви читаєте новину «"Трубу Медведчука" повернули державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі