вівторок, 01 жовтня 2024 20:25

Tesla за 10 тис. грн більше не буде: в Україні запровадили нові правила торгівлі автомобілями

Tesla за 10 тис. грн більше не буде: в Україні запровадили нові правила торгівлі автомобілями
Нещодавно був зареєстрований автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10 тис. грн, розповіло МВС. Фото: tesla.com

Сьогодні, 1 жовтня, Кабінет міністрів ухвалив постанову, відповідно до якої вдосконалюється процедура комісійної торгівлі транспортними засобами.

Йдеться, зокрема про обов'язкове подання документа, що підтверджує вартість транспортного засобу, для укладання договору купівлі-продажу. Про це повідомило Міністерство внутрішніх справ.

Станом на сьогодні продаж від двох легкових автомобілів у рік обкладається податком на прибуток на другий автомобіль 5%, а на третій у рік і більше - 18%.

Реалізація першого транспортного засобу впродовж року - без податку. Продаж першого вантажного автомобіля - 5 %, а другого і наступних - 18 %, розповіло МВС.

"Коли особа реалізовує легковий автомобіль (від двох і більше) або вантажний у сервісних центрах МВС України - обов'язковою вимогою є надання довідки про середню вартість або експертну оцінку вартості транспортного засобу. Таким чином, податки сплачуються повною мірою", - повідомляють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки 2 жовтня коштуватимуть долар, євро і злотий

"Наприклад, якщо особа продає другий у році легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять в 450 тисяч гривень, і податок 5 % становитиме 22,5 тисячі гривень. Натомість торгівельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а "зі слів продавця", наприклад 15 тисяч гривень, і сплачує податок 750 гривень", - сказав заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп'ятий.

"Причому вартість автомобіля преміумкласу за 15 тисяч гривень - це не алегорія, а реальність. На жаль. Наприклад, нещодавно був зареєстрований автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10 тисяч гривень. Водночас реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083", - розповів Драп'ятий.

Середню ринкову авто можна перевірити на сайті Міністерства економіки.

Станом на серпень в Україні функціонує 3,5 тис. суб'єктів, які здійснюють оптову і роздрібну торгівлю транспортними засобами. За минулий рік через торгівельні організації було реалізовано 470 тис. автомобілів.

"Реалізація акту прогнозовано збільшить надходження до державного бюджету України та утвердить справедливий підхід до здійснення господарської діяльності з продажу транспортних засобів", - повідомило МВС.

17 вересня Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт про підвищення податків.

Цього місяця міністр фінансів Сергій Марченко представив у Верховній Раді проєкт державного бюджету на 2025 рік. Уряд планує зростання надходжень за усіма основними податками.

Зараз ви читаєте новину «Tesla за 10 тис. грн більше не буде: в Україні запровадили нові правила торгівлі автомобілями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі