вівторок, 28 листопада 2017 16:45

Знизивши кворум, парламент може повернути дієздатність НКРЕКП - експерт

Знизивши кворум, парламент може повернути дієздатність НКРЕКП - експерт
Директор спеціальних програм науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев каже, що якщо не прийняти заходів, то НКРЕКП зможе почати приймати рішення не раніше середини квітня 2018 року. Фото: Обозреватель

Вивести Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), зі стану недієздатності через нинішню відсутність кворуму (в комісії залишаються три члена замість необхідних семи) може прийняття змін до закону №1540 щодо зниження кворуму. В іншому випадку НКРЕКП зможе почати приймати рішення не раніше середини квітня 2018 року. Про це повідомив директор спеціальних програм науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, коментуючи указ президента №390 від 27 листопада щодо звільнення члена НКРЕКП Бориса Циганенка.

"Зараз члени комісії, які звільнені, залишаються на своїх місцях, але вони не можуть зібрати кворум на прийняття рішень. Ініціатори внесення змін до закону №1540 кажуть, що протягом проведення процедури вибору нового складу комісії, якщо не прийняти зміни, то не будуть прийматися рішення щодо ліцензій, щодо затвердження максимального рівня тарифів, не будуть видаватися дозволи на підключення нових об'єктів, і взагалі НКРЕКП не будуть готувати і розробляти, як мінімум, 154 документи, необхідних для реалізації законів "Про ринок газу" і "Про ринок електроенергії". Дійсно, така небезпека існує", - розповів Геннадій Рябцев під час прес-конференції сьогодні 28 листопада.

Експерт підтвердив, що з метою відновлення повноцінної роботи комісії раніше квітня 2018 року (моменту закінчення формування нового складу, якщо слідувати нинішный законній процедурі відбору) парламент може ініціювати термінове внесення змін до закону №1540, які знизять кворум НКРЕКП з 6 до 3 членів. Такі зміни можуть бути прийняті вже в грудні 2017 року.

"Не думаю, що протягом трьох тижнів вони зможуть все це реалізувати, але така ймовірність є. У нас потрібні закони за добу приймаються", - пояснив Геннадій Рябцев.

На думку експерта, президентська гілка влади допустила затягування з призначенням номінаційноъ комісії. І тепер, якщо не вжити заходів, це може призвести до того, що кількість проблем в енергетиці та їх масштаб будуть наростати, як снігова куля.

"Без кворуму НКРЕКП не можна приймати рішення про видачу ліцензій, про надання тих чи інших послуг, про реалізацію державного контролю. Адже комісія щомісяця проводить перевірки ліцензіатів, і це результативні перевірки, природно, їх зараз не буде. А далі, якщо не буде вжито дій для реалізації закону "Про ринок електричної енергії", не будуть вчасно запущені ринки, які передбачає закон", - вважає Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, указом президента №390 від 27 листопада звільнений член НКРЕКП Борис Циганенко. Тепер робота НКРЕКП повністю паралізована, оскільки комісія не має кворуму на прийняття рішень. Для вибору нового складу членів НКРЕКП, відповідно до нинішнього законодавства, необхідний термін більше 4 місяців. Експерти відзначають, що такий термін бездіяльності комісії може негативно позначитися на роботі всього енергоринку.

Зараз ви читаєте новину «Знизивши кворум, парламент може повернути дієздатність НКРЕКП - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі