понеділок, 11 червня 2018 10:35

Смолій пояснив, чому не падає долар

Смолій пояснив, чому не падає долар
Смолій пояснив, як формується курс валют. Фото із відкритих джерел

"Ми вже давно відійшли від фіксованого курсу. Курс зараз визначає не Національний банк, а ринок", - про те, як формується курс гривні, розповів глава Нацбанку України Яків Смолій. Повідомляє "Дзеркало тижня".

"Уряд використовує при складанні бюджету ті чи інші технічні, розрахункові показники, однак кон'юнктура ринку їхній реалізації може і не сприяти. Якщо імпорт і експорт сьогодні формують інший курс , ніж закладено в бюджеті, ми в це втручатися не можемо", - пояснив глава НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли і на скільки подорожчає долар

НБУ стежить за ситуацією на валютному ринку, зокрема за коливаннями курсу, адже вони впливають на невизначеність в економіці, заважають бізнесу та населенню приймати довгострокові рішення.

"Ми приблизно орієнтуємося, який у нас обсяг пропозиції валюти і попиту на неї, і виходимо з того, що повинні нарощувати резерви, але одночасно і не повинні заважати ринку визначати курс гривні, який відповідає стану економіки. Ми всі вже бачили, до чого призводить підтримання курсу гривні на штучному рівні, відірваному від економічних реалій, – до накопичення дисбалансів і криз, - додає Смолій. - Ми не можемо зациклюватися на короткостроковій ситуації і не можемо дозволити собі "одноразові" рішення, які не вирішують суті проблеми".

НБУ постійно присутній на ринку та стежить за коливанням курсу валют. Аби забезпечити стабілізацію курсу, з початку 2018 року НБУ купив понад 1,2 млрд дол. у міжнародних резервів. В травні в Україні курс долара знизився в середньому до 26,13 гривні за долар.

Зараз ви читаєте новину «Смолій пояснив, чому не падає долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі