пʼятниця, 22 липня 2022 12:45

Скільки гривень "надрукують", щоб покрити дефіцит бюджету – сказали в НБУ

Скільки гривень "надрукують", щоб покрити дефіцит бюджету – сказали в НБУ
У НБУ озвучили, скільки гривень "надрукують" для покриття дефіциту бюджету. Фото: pixabay.com

Викуповування державних облігацій для фінансування дефіциту бюджету планується на 30 млрд грн щомісяця. До кінця року ця сума становитиме 180 млрд грн.

Національний банк у базовому сценарії очікує, що 2023 року "потреба в емісії збережеться, але вона буде набагато нижчою, ніж цьогоріч, приблизно вдвічі". Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час дискусії, організованої Київською школою економіки, передає "РБК-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як новий курс гривні вплине на звичайних українців: пояснення НБУ

"Але з урахуванням тих припущень, які ми закладаємо від міжнародного фінансування, зокрема від МВФ і від інших партнерів, вони доволі консервативні. Але за таких консервативних припущень необхідність в емісії ще збережеться", – сказав він.

На готівковому ринку курс долара стабілізується впродовж двох-трьох днів. На тлі підвищення Нацбанком офіційного курсу на 25% ринок почав шукати нову рівновагу, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Водночас він переконаний, що НБУ має багато можливостей захищати новий курс.

За п'ять місяців повномасштабної війни з Росією реальний ринковий курс долара став на 30% вищим за офіційний. Через таку різницю почала страждати українська економіка: практично припинили продавати валюту підприємства-експортери. Національний банк за п'ять місяців війни шляхом інтервенцій на міжбанківському валютному ринку продав майже $12 млрд і €1,8 млрд. Звісно, у той час, як в обмінниках долар коштував 37-38 грн, НБУ розпродував свої золотовалютні резерви за курсом 29,25. Попри те, що інтервенції нібито здійснювалися для сплати так званого критичного імпорту, на практиці валюту часто купували зовсім для інших потреб.

Зараз ви читаєте новину «Скільки гривень "надрукують", щоб покрити дефіцит бюджету – сказали в НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі