середа, 24 липня 2013 19:07

"Ситуація настільки провальна, що Україна рано чи пізно оголосить дефолт" - експерт

"Ситуація настільки провальна, що Україна рано чи пізно оголосить дефолт" - експерт
Володимир Лановий. Фото: www.transparentukraine.org

Президент Віктор Янукович підписав законопроект про введення казначейських векселів. Закон входить у дію на наступний день після його опублікування. Векселі видаватимуть строком обігу до 5 років, з дохідністю, що не перевищує 5 %.

На думку екс-міністра економіки Володимира Ланового, введення векселів в результаті призведе до того, що постраждають не тільки підприємці, які не отримають реальних грошей від держави,а й вся економіка. Про це він сказав в інтервю Gazeta.ua.

До чого може призвести введення векселів в Україні?

Підприємства заплатили державі податок на додану вартість, поставили продукцію за кордон і держава їм має цей податок заплатити. Держава ці гроші взяла в борг. Вона ж його не повертає, затягує на півроку, рік, півтора. В результаті підприємства не можуть здійснювати свою діяльність, падають виробництва.

Держава зараз, по суті, не визнає своїх зобов'язань. Але оскільки підприємства змушені звертатися до неї і питати, коли ж вона таки поверне ці кошти, то влада і вдалася до такого широкого жесту і придумала: ми вам дамо боргові папери на заборговану суму. Але ж це не гроші, а просто боргові папери. Що ж підприємцям робити з цими векселями? Можна почекати до завершення строку векселів, і тоді або таки дадуть гроші, або ж дадуть нові векселі на новий строк. Тобто, підприємства перетворюють у банк, який кредитує державу. Такому підприємству повертають лише 5%, і то лише якщо взагалі гроші ці віддаватимуть. Адже борг країни зростатиме, тому імовірність повернення грошей надзвичайно мала. Їх можуть взагалі ніколи не віддати. Тобто, у підприємців по суті забрали гроші, обіговий капітал, ці кошти, які потрібні для зарплати, електроенергії тощо.

Хіба підприємці не можуть ці векселі продати?

Так, або іншим підприємствам, або банкам. Але банк скаже: "Навіщо мені цей вексель під 5%, якщо я беру свої кредити під 15-20%? 5% - мало". Тоді підприємець скаже: "Дайте хоч частину суми, не повну стовідсоткову вартість векселя, а хоча би половину". Банк піде на це, купить векселя із дисконтом, тобто зниженою реальною вартістю, і підприємець втратить половину суми. І це через рік- два після того, як він мав отримати реальні гроші. В результаті, розвалиться капітал, фінансова система самих підприємств, а банки і держава зароблять на цьому. По суті, це розвал нашого виробничого сектору, підприємств, зокрема експортерів і всіх, хто з ними пов'язаний. Зароджується дефіцит, невиплати зарплати та падіння виробництв. І за ланцюговою реакцією це торкнеться всіх. В результаті - продовження падіння економіки та поглиблення кризи.

Виходить, постраждає вся економіка?

Постраждають всі, і навіть сам бюджет. Адже підприємства зменшать виробництво, свої експортні роботи, і, відповідно, податки до бюджету також зменшаться.

Як тоді на цьому зароблятиме держава?

Вона ж бере податок на додану вартість. І повинна, як на Заході, протягом двох тижнів повернути ці гроші, бо це тимчасове надходження грошей, яке не належить державі, бюджету. Вони належать підприємству. Їх треба повернути. А держава не повертає їх роками і всім розповідає, що дуже успішно керує країною.

Хоч тимчасово ситуація покращиться завдяки цим векселям?

Ні. Насправді, ситуація вже така провальна, що влада прагне зараз хоча б зробити вигляд, що щось в країні робиться, ведеться якась корисна діяльність. Але в дійсності вони провалюють по всіх фронтах і в наступному році ще більше буде дефіцит, ще більше буде борг, і ще більше буде випускатися векселів. Це сніжний ком, який буде лише зростати і в результаті Україна все одно рано чи пізно оголосить дефолт і скаже, що вона не може ці гроші тим чи іншим кредиторам повернути.

Тоді навіщо вони зараз це роблять?

Нікого не цікавить завтрашній день. Всіх цікавить лише сьогоднішня політична репутація. І в цьому їхня політика: лише справляти враження про існування своїх успіхів.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація настільки провальна, що Україна рано чи пізно оголосить дефолт" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

126

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі