вівторок, 16 квітня 2013 17:45

Ринок землі гальмують депутати-власники агрохолдингів - експерт

Ринок землі гальмують депутати-власники агрохолдингів - експерт
Багата, родюча земля України фактично занепадає, вважає експерт. Фото: goodvin.info

Мораторій на ринок землі відстоюють великі агрохолдинги.

Про це сьогодні на прес-коференції заявив керівник Інституту перехідних реформ Володимир Свєнтицький.

"Ту землю, яку агрохолдинги зараз за безцінь орендують, їм доведеться купувати. Або конкурувати у ціні з тими, хто також захоче взяти її в оренду. А власники агрохолдингів знаходяться у Верховній Раді. Для того, щоб земельна реформа була реалізована, треба щось робити з Верховною Радою", - вважає експерт.

За його словами, багата, родюча земля України фактично занепадає.

"Це величезний локомотив, яке може всіх потягнути у гарне життя, як це зроблено у багатьох країнах світу. Але до цього локомотиву немає ключа, щоб його завести. Дехто тримає його у кишені і не хоче віддавати. Чому люди в селі такі бідні при такій багатій землі? Тому що це комусь вигідно. Середній вік людей, які отримали у 90-х роках паї, був 40-50 років. Молодь поступила більш розумно і не стала цим займатися. Зараз власники паїв - люди пенсійного віку. Частина з них померла. Ці паї для них просто папірці. Вони нічого не можуть з ними зробити, отримають маленьку пенсію", - зазначив Свєнтицький.

Він вважає, що треба скасовувати мораторій на продаж землі, щоб селяни могли її продати.

Згідно з дослідженням проекту USAID АгроІнвест, самі обробляють землю лише 12% власників паїв, 79,3% здають землю в оренду, а 8,6% ніяк її не використовують.

Зараз ви читаєте новину «Ринок землі гальмують депутати-власники агрохолдингів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі