четвер, 07 липня 2022 15:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни мають заплатити Україні за зруйноване $600 млрд

Росіяни мають заплатити Україні за зруйноване $600 млрд
Зруйнований російським обстрілом ліцей у Житомирі. Фото: Кирило Тимошенко

Країна-агресорка Російська Федерація завдала збитків Україні на понад $600 млрд.

Про це сказала заступниця міністра юстиції Ірина Мудра на брифінгу 7 липня, повідомляє Gazeta.ua

"Попередня оцінка збитків і руйнувань, які зазнала Україна – понад 600 мільярдів доларів. Збитки майну та інфраструктурі понад 100 мільярдів. Значні втрати понесені в енергетичному і промисловому секторах. Україна розпочала діалог з міжнародними партнерами про відбудову нашої держави після війни", – сказала.

Порушення міжнародного права тягне за собою виплату репарацій. Тому, відбудова України має відбуватися, в першу чергу, за рахунок тих, хто спричинив ці руйнування і завдав шкоду – Росії.

Активи держави-агресорки, які знаходяться в різних юрисдикціях, мають бути конфісковані і стягнені для виплат Україні та українцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрідман, Дерипаска, Медведчуки: генпрокурорка розповіла про арешт активів на 33 млрд грн

"На сьогодні жоден з юридичних форумів не забезпечує повну компенсацію завданої шкоди, виникла необхідність створити щось нове", – додала Мудра.

Україна вже подала декілька позовів до міжнародних судів, в яких вимагає справедливої сатисфакції.

Один з позовів – до Міжнародного суду з прав людини.

"Але, тут в нас немає швидкого очікування виплати компенсацій, бо Росія вийшла з Ради Європи, а також на рівні свого законодавства прийняли закон про невиконання рішень цього суду", – розповіла заступниця міністра.

Сказала про інструмент відшкодування збитків.

"Сьогодні Україна пропонує укладення міжнародного багатостороннього договору про відшкодування збитків – як один з дієвих механізмів. Створюватиметься компенсаційна комісія з розгляду заяв про відшкодування. Також буде створено фонд, який накопичуватиме всі ці активи Росії і поплічників режиму Путіна. Міжнародний договір передбачатиме примусове виконання рішення такої комісії", – розповіла.

Фонд наповнюватимуть заблокованими активами Росії, які становлять понад $350 млрд, коштами російських олігархів і бізнесів.

Канада вже дозволила конфіскацію активів осіб, які причетні до порушення міжнародного права та прав людини. США і країни Європейського Союзу теж дуже активно обговорюють механізми конфіскації та замороження таких активів.

РФ скоїла геноцид українського народу. У квітні Парламентська асамблея Ради Європи підтримала створення трибуналу над Росією.

Спеціальний міжнародний трибунал, якій розглядатиме злочини російських військових в Україні і керівництва РФ, запрацює цього року.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни мають заплатити Україні за зруйноване $600 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі