субота, 05 травня 2012 11:33

Росіяни не пустили українську бурову через свої територіальні води – ЗМІ

У української плавучої бурової платформи "Петро Годованець", яка перебуває у турецькому порті Гіресун виникли проблеми с транспортуванням до України. Про це пише видання "Україна молода". Бурова мала вийти ще кілька днів назад більш безпечним маршрутом вздовж Грузії та Росії. Однак відповідного дозволу від росіян українська сторона так і не отримала.

"Нафтогаз України" запевнив: завдяки таким буровим установкам, яких загалом буде дві, Україна втричі збільшить видобуток газу на шельфі й окупить всі витрати на них вже до 2014 року. В "Нафтогазі" підкреслюють, що ціна однієї "вишки Бойка", дорівнює вартості 1 млрд. куб. м російського газу. Тоді як у поточному році Україна закупить у Росії 27 млрд. кубометрів "блакитного палива".

Після завершення монтажу платформу залишалося відбуксирувати в Україну. Оскільки виводити такий вантаж у відкрите море доволі ризиковано, було обрано шлях понад берегом — через територіальні води Грузії (поруч з кордоном якої розташований Трабзон), та Росії. Проте, за даними джерел "УМ" на борту "Петра Годованця", на російському відтинку марш­руту установка "сіла на мілину" — виникли проблеми з дозволом на перетин морських кордонів РФ.

"Однією з причин затримки могло стати недотримання якихсь норм морського законодавства, згідно з якими для проходження таких нестандартних плавучих засобів висуваються додаткові вимоги, — пояснив у коментарі "УМ" президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q–club" Олександр Тодійчук. — Якщо ж українська сторона зробила відповідну заявку на проходження бурової, залишаються "недружні" версії затримки надання дозволу на перетин територіальних вод Росії. У такому разі ситуація набуває економічного й політичного забарвлення та містить момент силового впливу з боку росіян. Адже отримавши у власність такі вишки, Україна активізується на ринку видобування вуглеводнів і стане постійним конкурентоспроможним учасником у цій сфері. Росія ж старається монополізувати цей ринок, і конкурент на ньому їй зовсім не потрібен".

Згоден із Тодійчуком і енергетичний експерт Валентин Землянський: "Для України наявність такої платформи — це реальна альтернатива збільшення видобутку власного газу. І, як наслідок, зменшення потреби в його закупівлі. Росія прагне упередити будь–які спроби створити альтернативу її монопольному становищу на українському газовому ринку — варто лише пригадати, як Москву обурили навіть натяки про наміри ухвалення протоколу з Азербайджаном. Тож Кремль обов'язково чинитиме спротив — явний чи прихований".

"Коментувати щось важко. Однак Росія у будь-якому випадку немає на це ніякого права. Жодна країна не може заборонити кораблям проходити через їхню економічну зону. Тому ситуація є вкрай неправомірною", — зазначив у коментарі "УМ" експерт Володимир Саприкін.

Як повідомили джерела "УМ", учора, аби припинити затяжне очікування дозволу росіян, керівництво "Чорноморнафтогазу" вирішило відмовитися від російського маршруту. "Петро Годованець" вирушить із Трабзона на не на схід, а на захід — до порту Синоп, звідки перетне Чорне море "навпростець" до кримських берегів. Вихід платформи очікується о 6–й ранку суботи, 5 травня. Прогноз погоди за курсом гарний, тому ризик виходу у відкрите море буде мінімальним.

За даними "Чорноморнафтогазу", "Петро Годованець" стане найбільш технологічною і глибоководною буровою платформою в Чорному морі, що дозволить задіяти інтервал 76-120 метрів морського дна континентального шельфу України. Тоді як, скажімо, румунські бурові можуть працювати на глибині до 91 м, а українські "Таврида" і "Сиваш" — лише до 76 м. Отже, після введення в експлуатацію двох нових вишок Україна отримає значну перевагу у морському видобутку природного газу перед іншими причорноморськими державами. Тому спротив Росії — цілком зрозумілий. Доречно нагадати, що наразі чорноморський шельф освоєний лише на 4%.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни не пустили українську бурову через свої територіальні води – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі