четвер, 05 грудня 2019 11:36

Путіну пояснили, чому тариф на транзит газу справедливий

Путіну пояснили, чому тариф на транзит газу справедливий
Президент РФ Владімір Путін вважає, що тариф на транзит газу у 2020 му через ГТС України завищений. Фото: 112 Україна

Російському Газпрому варто надати Нафтогазу обґрунтування необхідності зниження тарифу на транзит газу через газотранспортну систему України.

"Російській стороні пояснювалося, що вона може звернутися до оператора або безпосередньо до регулятора (НКРЕКП) з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу, якщо український тариф вище тарифів альтернативних газопроводів або якщо тариф робить експорт газу невигідним для Газпрому", - написав у Facebook виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

У такий спосіб Вітренко прокоментував заяву президента РФ Владіміра Путіна про неприйнятні умови України щодо транзиту газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продовжили договір про транзит російської нафти через Україну

"Україна впроваджує європейську методологію розрахунку тарифу. Методологія чітко визначена у європейському тарифному кодексі. За нею тариф має відповідати актуальним витратам оператора газотранспортної системи. Тариф може корегуватися. Однак, розрахунки транзитного тарифу, які були показані Газпрому і які зараз коментує російська сторона, лише покривають скореговані витрати оператора ГТС України, і тому цей тариф аж ніяк не може вважатися завищеним", - пояснив Вітренко.

Підсумував, що транзит має бути економічно вигідний для всіх сторін – української, російської, європейської.

Президент Росії Владімір Путін назвав "неприйнятними" умови України щодо нового договору на транзит газу з 1 січня 2020 року. Про це російський президент заявив під час зустрічі з президентом Сербії у Москві. Водночас контракт на транзит російського газу територією України завершується 31 грудня 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Путіну пояснили, чому тариф на транзит газу справедливий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі