середа, 03 грудня 2014 16:30

Путіну буде непереливки: нафта ще довго лишатиметься дешевою

Путіну буде непереливки: нафта ще довго лишатиметься дешевою
Фото: from-ua.com

Низька ціна на нафту збережеться надовго. Таку думку висловив сьогодні в інтерв'ю "Мессаджеро" екс-глава італійського енергетичного концерну Eni Паоло Скароні, нині віце-президент банку Ротшильда, пише Прайм.

"Я давно передбачав це падіння і вважаю, що ціни нинішнього рівня, навіть якщо безпосереднє падіння припинилося, в чому я сумніваюся, збережуться ще надовго", - сказав Скароні.

При цьому він не відкидає, що рішення ОПЕК не знижувати обсягів виробництва політично спрямоване проти Росії і прийняте під тиском Саудівської Аравії. "Вашингтон і Ер-Ріяд дуже пов'язані", - сказав Скароні.

Ціни на нафту не можуть вплинути на видобуток сланцевих газу і нафти в США, вважає експерт.

"Помилково думати, що чим більше буде знижуватися ціна на нафту, тим менш вигідним буде видобуток сланцевих вуглеводнів. В останні роки технології зробили величезний стрибок. І не треба забувати, що для Вашингтона повна енергетична незалежність - стратегічне завдання на довгостроковий період, виконання якого не залежить від ринкових тенденцій сьогоднішнього дня. Саудівська Аравія в економічному прагненні зберегти старих клієнтів може трохи перешкодити США, але в підсумку Вашингтон отримує більше вигоди від низьких цін на нафту", - сказав він.

Нагадаємо, аналітики вважають, що видобуток сланцевої нафти буде окупатися навіть при ціні нижче 40 дол. за барель.

Слід зазначити, що бюджет Росії тісно прив'язаний до цін на енергоносії. За помірними прогнозами Мінфіну РФ тільки через зниженя цін на нафту і девальвацію в наступному році він недоотримає 500 млрд рублів, стільки ж - через падіння темпів зростання економіки.

Днями уряд Росії визнав, що з новими економічними реаліями доведеться рахуватись. Міністр енергетики Олександр Новак заявив про необхідність перегляду держбюджету на 2015 рік, оскільки в нього закладена ціна у розмірі 100 доларів за барель сирої нафти. Видатки в новому бюджеті можуть скоротити на 10%.

Водночас Мінекономрозвитку РФ довелося погіршити офіційний прогноз розвитку економіки на цей і наступний роки. За підсумками 2014 року зростання ВВП складе 0,6% проти очікуваного раніше 0,5%. Однак на практиці економічне зростання в Росії можна вважати нульовим.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Путіну буде непереливки: нафта ще довго лишатиметься дешевою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі