середа, 08 жовтня 2014 08:35

Путін компенсує Лукашенку $700 млн через нові мита: "Білорусі допоміг шантаж"

Путін компенсує Лукашенку $700 млн через нові мита: "Білорусі допоміг шантаж"
Фото: expres.ua

Москва і Мінськ домовилися про новий розділ мит, які Білорусь стягує з експорту нафтопродуктів, вироблених з російської нафти

Новий порядок буде діяти з урахуванням раніше досягнутих угод і розрахункових втрат бюджету Білорусі від російського податкового маневру в нафтовій галузі, пише газета "Ведомости" з посиланням на віце-прем'єра Росії Аркадія Дворковича.

Суму компенсації Мінську порахують разом міністерства фінансів обох країн. Зараз мова йде приблизно про $ 700 млн, розповів високопоставлений чиновник Білорусії. Цю цифру підтвердив російський федеральний чиновник: "У Білорусії непомірний апетит". Сума може бути вищою, додає інший російський чиновник. Офіційно підтвердити її не вдалося - представники Дворковича і прем'єр-міністра цифру не називають.

Таким чином загальні втрати Росії через "знижки" Білорусі збільшаться до $ 2,2 млрд. Навесні цього року вже було вирішено дозволити Білорусії не перераховувати Росії $1,5 млрд мит (такого була умова вступу Білорусії в Євразійський економічний союз (ЄАЕС)). Без цих пільг Білорусь повинна була перерахувати Росії наступного року $ 3 млрд.

Навесні Росія вирішила провести податковий маневр в нафтовій галузі: різке зростання ПВКК і різке зниження мит за три роки. Зниження мит призведе до зростання внутрішньої ціни на нафту в Росії, це знизить маржу НПЗ, як російських, так і в білоруських - вони також закуповують нафту в Росії за внутрішньою ціною, без мит.

Зараз за рахунок такого безмитного режиму Білорусь отримує трансферт з Росії в розмірі $ 6 млрд (втрати російського бюджету); Білорусь розраховувала, що цей трансферт збільшиться до $ 7-7,5 млрд, підрахував Олександр Кнобель з Інституту Гайдара. Але через податковий маневр Білорусь буде нести втрати і це нівелює ефект від знижки, тому її вирішили збільшити ще більше, пояснював він.

"Їм допоміг шантаж", - вважає федеральний чиновник: Білорусія заявила, що якщо не скоротять розмір перерахувань, то вона не вступатимуть в ЄАЕС. Ми лише хочемо, щоб НПЗ підтримали на той період, поки вони проведуть модернізацію, збережуть їм хоча б мінімальну рентабельність, пояснює білоруський чиновник.

Остаточне рішення буде ухвалено 10 жовтня в Мінську на зустрічі президентів, підкреслюють чиновники.

Зараз ви читаєте новину «Путін компенсує Лукашенку $700 млн через нові мита: "Білорусі допоміг шантаж"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі