середа, 31 серпня 2011 09:10

Проект щодо скасування мит на експорт зерна приречений на провал?

Проект щодо скасування мит на експорт зерна приречений на провал?

Дію мит на експорт зерна, швидше за все, буде збережено до кінця року.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Мита пустили коріння".

"У нас є ще тиждень на переговори з Мінфіном та Мінекономіки, але думаю, до кінця цього року нічого не зміниться", - зазначив чиновник.

Саме Мінфін не підтримав ідею скасування мит, стверджує джерело в Міністерстві.

"Наш проект щодо скасування мит приречений на провал. Мінфін посилається на домовленості з МВФ при підписанні кредитної угоди, за якими державі не слід відмовлятися від доходів до бюджету", - повідомило високопоставлене джерело в Мінагрополітики.

За підрахунками відомства, за прогнозу виробництва зерна в 50 млн т і експорту 24 млн т надходження до бюджету в 2011/12 маркетинговому році можуть становити більше 4 млрд грн.

Мита на експорт зернових були запроваджені з 1 липня. Держава побоювалася, що через те, що ціни на зерно в світі значно вищі, ніж в Україні, з країни буде вивезено занадто великий обсяг продукції. В результаті експорт з України майже припинився - в липні було зафіксовано його зниження в п'ять разів, до 300 тис.т, в порівнянні з 1,5 млн т в червні. Зернотрейдери пояснюють, що не можуть конкурувати з компаніями з РФ, оскільки російське зерно мінімум на $ 30 / т дешевше за українське.

Наразі встановлено мита на пшеницю у розмірі 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро / т), кукурудзу - 12% (не менше 20 євро / т), ячмінь - 14% (не менше 23 євро / т). Минулого тижня в Мінагрополітики заявили, що розробили проект змін до закону "Про митний тариф", який передбачає скасування мит.

Зазначимо, на думку експерта аграрних ринків Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Романа Сластьона, існують побоювання, що сільгоспвиробникам не вистачатиме потужностей для зберігання зерна.

Зараз ви читаєте новину «Проект щодо скасування мит на експорт зерна приречений на провал?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі