четвер, 21 січня 2021 14:10

"Уряду потрібно визнати, що на ринку електричної енергії є проблеми" - експерт про тарифи

"Уряду потрібно визнати, що на ринку електричної енергії є проблеми" - експерт про тарифи
На ринку електричної енергії ціни підвищаться після завершення опалювального сезону. Фото: unsplash

В українців є можливість використовувати газовий котел, електроопалення та централізоване опалення в багатоквартирному будинку. Що дешевше - залежить від того, де проживає споживач. Між регіонами України є відмінність у вартості енергоносіїв та послуг їхньої передачі, якщо йдеться про електроенергію, розповів Gazeta.ua експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

З його слів, навіть після скасування пільг електричне опалення може виявитися дешевшим, якщо залишиться фіксована ціна на газ.

"Але є другий нюанс - з 1 квітня очікується скасування спеціальних обов'язків Енергоатому та Укргідроенерго на ринку електроенергії. Тоді ціни зростуть. На скільки - ніхто не знає", - пояснює експерт.

Він розповідає, що на ринку електричної енергії ціни підвищаться після завершення опалювального сезону.

"У цьому разі прив'язуємось не до зовнішніх котирувань, а до внутрішньої ціни. Але якщо уряд хоче, щоб вона була доступна для українців, потрібно розробити відповідну методику обґрунтування. Мають бути чітко визначені усі складові ціни та передбачена можливість контролю", - каже Геннадій Рябцев.

З його слів, уряду потрібно визнати, що на ринку електричної енергії є проблеми, а потім вирішити їх.

"У нас багатомільярдні борги. Ухвалили закон про особливості погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії. Але Кабмін досі не ухвалив рішень, які б дозволили його реалізувати. Є проблема перехресного субсидіювання. Проблема виконання меморандуму, підписаного між урядом України та так званими зеленими інвесторами. Проблема нестачі високоманеврових та акумулюючих потужностей", - перераховує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці, які опалюють домівки електроенергією, отримають субсидії

Геннадій Рябцев переконаний, що уряду бракує компетентності, щоб здійснювати державне управління й регулювання паливно-енергетичним комплексом.

"Якщо ці проблеми не вирішити, об'єднана енергетична система розвалиться на енергетичні острівці. Надійність постачання електричної енергії знизиться, і ми зіштовхнемося з аварійними відключеннями електроенергії. Тобто до проблеми з цінами й тарифами додасться проблема енергетичної доступності для споживачів. Відновити її буде надзвичайно важко, тому що будь-які аварійні ситуації призводять до виходу з ладу обладнання. За браку фінансування відремонтувати це обладнання може виявитись неможливим", - резюмував Геннадій Рябцев.

У лютому українці заплатять за електроенергію за новими тарифами. У середньому суми збільшаться на 78 грн. Раніше за 100 кВт-год. треба було платити 90 коп., а за кожну наступну кВт-год. уже по 1,68 грн. З 1 січня пільговий тариф на перші 100 кВт-год. електроенергії скасували.

Зараз ви читаєте новину «"Уряду потрібно визнати, що на ринку електричної енергії є проблеми" - експерт про тарифи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі