середа, 11 квітня 2018 11:39

Порахували, як змінилися споживчі ціни

Порахували, як змінилися споживчі ціни
У березні на 1,1% подорожчали продукти харчування та безалкогольні напої. Найбільше, на 5% і 3 %, зросла ціна на овочі та фрукти. Фото: minfin.com.ua

В Україні у березні споживчі ціни зросли на 1,1%. З початку року - на 3,5%.

За даними Держстату, базова інфляція у березні 2018 року, порівняно з попереднім місяцем, становила 1,4%. З початку року - 2,7%, пише "Укрінформ".

У березні на 1,1% подорожчали продукти харчування та безалкогольні напої. Найбільше, на 5% і 3 %, зросла ціна на овочі та фрукти. На 1,6-0,8% подорожчали риба, масло, хліб, макаронні вироби, сири, рис, м'ясо. Щоправда, на 3,6-0,2% у березні продавали дешевше гречані крупи, яйця, цукор, молоко, та сало.

Зросли на 1,3% в ціні алкогольні напої та тютюнові вироби.

За рахунок підвищення тарифів на утримання будинків на 1,6% зросла вартість житла, води, електроенергії, газу та інших видів палива на 0,3%. Крім того, на 1,2% подорожчала плата за оренду житла, на 0,7% - водопостачання, на 0,5% - каналізація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, коли подешевшають овочі

Водночас у березні Держстат зафіксував зниження цін на транспорт на 0,7%. Через здешевленням палива та мастил на 2,5%, автомобілів - на 1,9%. Разом з тим на 3,3% та 1,4% подорожчав проїзд у залізничному та автодорожньому транспорті.

У Держстаті наголосили, що дані охоплюють усі регіони України, крім тимчасово окупованої території АРК та частини зони проведення АТО.

В Україні інфляція може перевищити прогнози НБУ. Через зростання витрат на оплату праці. У поточному році вона прогнозується на рівні 9,9%. Раніше прогнози були менш песимістичними - 7%. 2019-го очікується інфляція 7,3%. 2020 року - 6,5%.

Зараз ви читаєте новину «Порахували, як змінилися споживчі ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі