четвер, 09 січня 2014 14:13

Хлопець з Вінниці за свята наколядував 3 тисячі

Хлопець з Вінниці за свята наколядував 3 тисячі
Фото: dzvinka-mery.livejournal.com

12-річний Олег Раєвський з Вінниці цього року наколядував з братом 3 тис. грн. Гроші поділили навпіл.

"Торік купив за наколядовані гроші новий телефон та черевики, - розповідає. - А цього року мрію про хороший планшет. Закачаю туди свої шкільні підручники. Набридло носити у школу важкий портфель".

Колядувати й щедрувати Олег ходить із братом-однолітком Василем.

"Почали ще позаторік. Тоді моя тітка навчила, як на коляді заробляти більше. Вона організатор художньої самодіяльності в будинку культури. Пам'ятаю, як казала, що люди хочуть шоу навіть з коляди. Вона тоді помогла з костюмами. Зараз самі видумуємо, як вдягтися щоб вразити людей", - каже хлопець.

З собою радить мати дзвіночок.

"Не варто співати без попередження, особливо в багатоквартирному будинку. Дзвоніть у свій дзвіночок та питайте, чи люди згодні послухати щедрівку. Бажано, коли співаєте, щоб на вас дивились. Ми з братом придумали під щедрівку й колядку мінісценку. Я вбираюся у дівочий костюм, брат - у костюм Баби Яги. Обіцяємо відігнати з дому все зле й недобре, наприкінці даємо людям листівку, яку розробили самі, з написом :"У цій хаті були колядники (щедрівники чи посівальники) і за щедрість цього дому везтиме увесь рік". Людям таке подобається. Подарунки збираємо в спеціально пошитий для цього мішок із зеленої спідниці. Уже перевірено: де нам дають по 10 гривень - іншим колядникам лише по гривні чи дві", - розповів Раєвський.

Каже, костюми не повинні бути професійними, достатньо обмотатися старою хустиною, розмалювати щоки та подати якусь оригінальну пісню.

"Серед колядок усі співають "Добрий вечір", з щедрівок - "Сивую зозуленьку". Ми ж під час зимових канікул йдемо в бібліотеку і там в старих книжках шукаємо щось, чого ще не чули. Часто поряд з колядкою є ноти. Брат музикант, тому вдома пробуємо відтворити або просимо допомогти вчительку з музичної. Вже переконалися, є багато цікавих пісень, які ніхто не співає. Але колядки іноземними мовами не йдуть. Люди не розуміють про що ви співаєте й часто просять перекласти. Ми пробували перекладати, та в дослівному перекладі звучать такі колядки не дуже гарно", - наголосив хлопець.

Великими компаніями не радить ходити.

"Помітили, що люди бояться відчиняти великим компаніям. Та й дають мало. Зазвичай, на компанію пляшку горілки, палку ковбаси і жменю цукерок. Іноді виносять ще двадцятку, просять розділити на всіх", - згадує Раєвський.

Починати щедрувати радить з п'ятої вечора.

"Щедрувати можна до десятої, пізніше вже двері не відчиняють. Коли щедруємо, одразу домовляємося, що вранці прийду посівати. Питаю, на котру годину краще. З собою ношу блокнот, записую куди й на яку годину треба прийти. От посівати треба ходити окремо і обов'язково старатися потрапити в будинок першим. Тоді можна більше заробити. Торік за зимові свята заробив 2350 гривень", - підсумував Раєвський.

Зараз ви читаєте новину «Хлопець з Вінниці за свята наколядував 3 тисячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі