середа, 03 жовтня 2018 17:32

НКРЕКП не підтримала інвестпрограму "Укргідроенерго"

НКРЕКП не підтримала інвестпрограму "Укргідроенерго"
Національна комісія з питань регулювання ринку енергетики і комунальних послуг обговорила інвестиційну програму ПрАТ "Укргідроенерго". Фото: energynews.com.ua

У Національній комісії регулювання ринку енергетики і комунальних послуг в рамках громадських слухань обговорили деталі інвестиційної програми ПрАТ "Укргідроенерго".

Раніше компанія ініціювала підвищення тарифу до 63,57 коп/кВтг, посилаючись на зрослі накладні витрати у зв'язку з реалізацією низки проектів. В рамках обговорення на слуханнях Нацкомісією були порушені такі питання, як збільшення витрат компанії на фонд оплати праці, а також реалізація кількох запланованих компанією проектів. Зокрема, мова йде про будівництво Дністровської ГЕС, а також будівництво другої черги ГЕС в Каховці. Втім, поки НКРЕКП не підтримала всі статті витрат, зазначені "Укргідроенерго" в інвестиційній програмі.

Наприклад, в рамках громадських слухань, витрати на проектно-пошукові роботи були зменшені до 28 млн. грн., тоді як спочатку "Укргідроенерго" заклала 40,2 млн. грн. на дану статтю. Також в Нацкомісії задалися питанням, чому на Каховську ГЕС знову закладено 400 млн. грн., які компанія раніше вже закладала, але проект так і не був реалізований - ні в 2016, ні в 2017 році. Більш того, реальне будівництво планується почати тільки в 2020 році. "У минулому році цей проект (Каховська ГЕС) уже фінансувався за рахунок тарифу, а тепер ви знову хочете за рахунок споживачів його профінансувати", - зазначив директор Департаменту енергетики НКРЕКП Антон Гудаченко. Також в Нацкомісії задали питання щодо інших статей, закладених у видаткову частину бюджету компанії. Наприклад, 3 млн. грн. на ведення судів і оплату судових зборів. У Нацкомісії підкреслили, що витрати на рішення судових суперечок відносяться до господарської частини діяльності компанії, яка ніяк не пов'язана з тарифом, і споживачі не зобов'язані оплачувати в тарифі судові витрати "Укргідроенерго".

На громадських слуханнях було надано слово присутнім експертам енергоринку, які висловили побоювання щодо реалізації "Укргідроенерго" заявленої інвестиційної програми, оскільки раніше компанія ніколи не виконувала свою програму на 100%. "Інвестпрограма компанії не виконується на регулярній основі, за фактом попередніх років 2015-2017 рівень виконання становив близько 76%. У 2015 році компанія реалізувала 85% своєї програми, в 2016 - 78%, а в 2017 році - всього 60%", - зазначив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, вирішуючи збільшити тариф "Укргідроенерго", НКРЕКП порушує закон України "Про НКРЕКП", де передбачено, що неможлива дискримінація по відношенню до інших учасників ринку. "А постанова, яка готується НКРЕКП, про тариф Укргідроенерго може вплинути на зменшення тарифу теплової генерації, теплових електростанцій", - пояснив експерт.

Перший заступник глави Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква під час виступу на громадських слуханнях наголосив, що на даний момент в НКРЕКП не повідомляють, як будуть змінюватися тарифи для інших генерацій, у зв'язку з чим підривається довіра в суспільстві до рішень Нацкомісії.

"Наша пропозиція така: зробіть перерахунок оптової ціни на структуру. Уже помінялися всі складові оптової ціни повністю. І опублікуйте цю частину. НКРЕКП багато зробила, щоб підвищити прозорість. Зробіть ще один крок. Це перший елемент довіри. І кожне наступне засідання, де буде переглядатися тариф в межах структури, по ньому теж потрібні публічні звіти", - зазначив Юрій Саква.

В кінці заходу Нацкомісія за підсумками громадських слухань звернулася до керівництва "Укргідроенерго" з проханням надати детальні документи з найбільш спірних статей інвестпрограми. За словами Антона Гудаченко, проект рішення НКРЕКП щодо нового тарифу "Укргідроенерго" та інвестиційної програми на 2018 рік компанії буде оприлюднений до 16 жовтня 2018 року.

Раніше експерт директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що перш ніж змінювати тариф для компанії "Укргідроенерго", НКРЕКП повинна провести аудит компанії і її витрат на виконання інвестпрограми.

Нагадаємо, в ЗМІ відзначають, що "Укргідроенерго" залишається найбільш рентабельним видом генерації електроенергії. Зокрема, тариф ГЕС забезпечує рентабельність "Укргідроенерго" на рівні до 50%. Зате фактичні обсяги інвестицій стабільно не дотягують до планових. Зокрема, в 2015 р компанія профінансувала лише 85% від запланованих вкладень, в 2016-му - 78%, а в минулому році - лише 60%.

Зараз ви читаєте новину «НКРЕКП не підтримала інвестпрограму "Укргідроенерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі