понеділок, 12 лютого 2018 12:30

Назвали нестандартні товари, які Україна продає за кордон

Україна продає за кордон вату, парасольки, пух і пір'я, живих тварин, молюсків, комах і навіть відходи харчової промисловості. Обсяги їх експорту значно менші, ніж поставки руди або їжі. Однак попит на нестандартний експорт росте. Україна за 2017 рік заробила на ньому близько $1,2 млрд.

За кордон Україна продає не лише екзотичну їжу на кшталт жаб'ячих лапок та виноградних равликів, але і твори сучасного мистецтва - картини, скульптури, вишиванки, пише "Сегодня".

Автор: Сегодня
  Незвичні товари, які експортує Україна.
Незвичні товари, які експортує Україна.

"В основному затребувані традиційні твори: петриківський розпис, мереживний посуд, вишиванки. Купують дорогоцінні камені, перш за все бурштин. Але в основному у вигляді напівфабрикатів за безцінь - до $5 за грам", - каже мистецтвознавець Ігор Самарін.

Експерти Українського клубу аграрного бізнесу відзначають зростання експорту виноградних равликів. За 2017 рік продали 415 тонн. Крім цього, Франція та Італія купує штучно вирощених українських жаб.

Україна заробляє на продажу вати. Український пух і пір'я переробляють і продають у Польщу, Молдову, Грузію. Там з пуху шиють подушки і теплий одяг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна збільшила експорт яблук в Європу в 9 разів

"Крім того, Україна продає відходи харчової промисловості — макуху, кістки, хрящі худоби. За кордоном з них роблять корми для собак і кішок", - розповів президент Украналітцентра Олександр Охрименко.

За словами бджоляра Юрія Похитуна, Україна експортує шелак - продукти життєдіяльності азіатських комах-червців (типу багатоніжки). Його використовують для виготовлення лаків, якими покривають струнні музичні інструменти чи оболонки таблеток у фармпромисловості.

Половина всіх закуплених у 2017 році лиж в Європі – із України. Країни ЄС в 2017 році імпортували понад 1,5 млн штук лиж і сноубордів, а 731,4 тис. одиниць було поставлено з України. Це більше, ніж поставив Китай, на 300 тисяч одиниць.

Зараз ви читаєте новину «Назвали нестандартні товари, які Україна продає за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі