субота, 31 березня 2018 10:30

Знайшли рішення, як позбутися проблемних кредитів

"Документ, який хоча й запрацював пізніше, ніж передбачалося, — наприкінці минулого року — мав непоганий старт", - сказав про Закон України "Про фінансову реструктуризацію" голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.

Відповідний законопроект 31 березня 2016 року Верховна Рада прийняла у першому читанні. Його підготовка була здійснена у рамках спільного проекту ЄБРР та Світового банку. Крім того, документ входив у пакет законів, який необхідно було прийняти в рамках програми співпраці України з МВФ.

Автор: minfin.com.ua
  Суть законопроекту в тому, що компанія-боржник, яка є потенційно життєздатною має можливість уникнення ризику банкрутства та повернення до стабільної діяльності.
Суть законопроекту в тому, що компанія-боржник, яка є потенційно життєздатною має можливість уникнення ризику банкрутства та повернення до стабільної діяльності.
У цілому закон "Про фінансову реструктуризацію" було прийнято 14 червня 2016 року. В газеті "Голос України" його надрукували 19 липня. Набрав чинності 19 жовтня 2016 року - через три місяці після оприлюднення. Має обмежений термін дії - 3 роки. Покликаний запровадити механізм фінансової реструктуризації для підприємств-боржників. Це дозволить вирішити проблему великої кількості проблемних кредитів.

"Реалізація положень законопроекту матиме позитивний соціально-економічний ефект, оскільки допоможе зберегти існуючі та створити нові робочі місця. Позитив відчують підприємства, які знаходяться у складному фінансовому становищі. Підприємства, які мають успішну бізнес-модель, зможуть вирішити проблему платоспроможності та уникнути банкрутства", - заявляв у березні 2016 року заступник міністра фінансів Артем Шевальов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли зникнуть російські банки в Україні

Процедура реструктуризації є добровільною. Сторони мають право самостійно погоджувати питання про доцільність її застосування. Або використовувати інші механізми повернення заборгованості.

"За законом "Про фінансову реструктуризацію" було розпочато 9 процедур реструктуризації на загальну суму 8 мільярдів гривень. Чотири процедури на 1,8 мільярдів завершено. Закон чітко визначає правила розв'язання суперечок між кредитором і позичальником. Вводить мораторій на позови проти боржника. У разі узгодження реструктуризації позичальник звільняється від сплати податку на прибуток і ПДВ. Суперечки розв'язує незалежний арбітражний комітет. Також є законна можливість часткового списання суми кредиту", - каже Сергій Наумов, пише Банкрутство&Ліквідація.

Першим із державних банків, які скористалися умовами закону став Ощадбанк. Фінустанова успішно завершила процедуру реструктуризації заборгованості компаній VIDI Group: ТОВ "ВіДі АвтоСіті Кільцева" та ТОВ "ВіДі Автосіті". План реструктуризації грошового зобов'язання боржників було затверджено 12 вересня 2017 року на підставі звіту незалежного експерта про проведення огляду фінансово-господарської діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рішення, як позбутися проблемних кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі