пʼятниця, 13 квітня 2018 14:00

Нафтогаз планує відсудити у Газпрому ще $15 млрд

Нафтогаз планує відсудити у Газпрому ще $15 млрд
Нафтогаз вже зробив подання про перегляд тарифу на послуги транзиту газу українською газотранспортною системою для Газпрому. Фото: Delo.ua

У разі перегляду тарифу на транзит газу по території України, НАК "Нафтогаз" вимагатиме від Газпрому $15 млрд компенсації.

"У разі незгоди на перегляд тарифу з боку Газпрому, в порядку арбітражного провадження можна звернутися за компенсацією. Через сплату російською компанією в 2018-2019 роках чинного тарифу, який не повністю покриває всі витрати, пов'язані з транзитом газу. У разі відсутності транзиту після 2019-го перегляд тарифу дозволяє вимагати за це компенсацію витрат, пов'язаних з економічним знеціненням вкладеного капіталу. Тобто втраченої вартості транзитних активів", - написав у листі голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, пишуть "Українські Новини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данія дозволить "Північний потік-2" під гарантії Україні

За його словами, суперечка щодо тарифів - це істотний економічний стимул для російської компанії продовжувати транзит і після 2019 року.

Нафтогаз вже зробив подання про перегляд тарифу на послуги транзиту газу українською газотранспортною системою для Газпрому.

21 березня Газпром письмово звернувся до Апеляційного суду округу Свеа (Швеція) щодо часткового скасування рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду з Нафтогазом питання постачання газу. У листопаді 2017 року російська компанія подала заяву до апеляційного суду про оскарження рішення щодо постачання газу. У НАК "Нафтогаз" повідомили, що на засіданні російський Газпром відмовився відновлювати газопостачання до України. Крім того, відмовився підтвердити, що сплачує $2,6 млрд. Черговий етап переговорів планують у квітні поточного року.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз планує відсудити у Газпрому ще $15 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі