вівторок, 18 лютого 2020 11:52

Нацбанк пообіцяв рекордні ставки за іпотечними кредитами

Нацбанк пообіцяв рекордні ставки за іпотечними кредитами
Гривневі вклади населення стають менш прибутковими. Також повільно дешевшають кредити. Фото: Цензор.НЕТ

Цьогоріч гривневі кредити, зокрема іпотечні, подешевшають до історичного мінімуму, кажуть в Національному банку.

Так, кредити для бізнесу в четвертому кварталі 2019-го стали доступніші на 2,4 в. п. Гроші підприємцям давали під 15,7% річних. До середини лютого 2020-го ставка впала до 15%, повідомила пресслужба регулятора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні не може бути дешевої іпотеки: думка експерта

Історичного мінімуму досягли відсотки за валютними кредитами для корпоративних позичальників. Щоправда, ставки за споживчими кредитами знижуються повільно. Їхня вартість скоротилася на 0,5 в. п. - до 33,6% річних. Це пов'язано з великим попитом на такі кредити.

Паралельно менш прибутковими стають депозити. У жовтні-грудні 2019-го ставки за 12-місячними гривневими депозитами впали на 0,7 в. п. - до 15,1% річних. Вартість доларових вкладів знизилася на 0,6 в. п. - до 2,6% річних.

Наприкінці січня НБУ знизив облікову ставку до 11% річних. До цього у грудні 2019-го показник змінив з 15,5% до 13,5%. До кінця року регулятор запланував досягти облікової ставки на рівні 7%.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк пообіцяв рекордні ставки за іпотечними кредитами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі