пʼятниця, 21 червня 2013 10:54

Київ виконує антиофшорні рекомендації Обами, Путіна та Меркель

Ухвалення Верховною Радою закону про трансфертне ціноутворення цілком вписувається в контекст політики країн "Великої вісімки" щодо поліпшення прозорості глобальної податкової системи. Таку думку озвучив виконавчий директор Центру суспільно-економічних експертиз "Ukraine XXI" Віктор Мельничук, коментуючи підписання відповідної декларації лідерами G8 та прийняття закону про контроль над трансфертним ціноутворенням у першому читанні.

"У декларації G8 є чіткий пункт, що країни, що розвиваються (а значить і Україна), повинні володіти інформацією та можливостями  для збору належних їм податків, а інші країни повинні їм у цьому допомагати. На практиці це означає, що офіційний Київ має шанс завдяки домовленостям на найвищому політичному рівні у світі домогтися доступу до інформаційних баз тих країн, куди вітчизняні олігархи виводять свої прибутки", - зауважив експерт. В. Мельничук прогнозує, що імплементація рекомендацій лідерів G8 – питання часу, враховуючи рівень ухваленого рішення.

"Але ключове це те, що абсолютна більшість країн світу зацікавлена в ефективній боротьбі з офшорами для подолання бюджетних викликів на фоні сповільнення економіки. Тому гасла не залишаться гаслами. Власне, ця домовленість є по суті формалізацією тієї політики, яка вже активно провадиться в світі, якщо загадати відповідну активність тих-таки США чи Німеччини", - констатував виконавчий директор Центру суспільно-економічних експертиз "Ukraine XXI".

Нагадаємо, що 18 червня лідери країн "Великої вісімки" підписали декларацію, в якій закликали до кардинальних змін в існуючих корпоративних податкових правилах і домовилися покласти початок систематичному і автоматизованому контролю над тим, де саме транснаціональні корпорації отримують свої прибутки і де вони платять з них податки. 20 червня депутати ВР схвалили у першому читанні проект закону про трансфертне ціноутворення. За урядовий законопроект №2515 проголосувало 279 депутатів.

"З точки зору державного патріотизму принципово, щоб точка (оподаткування) прибутку була в тій країні, де він об'єктивно зароблений. Бізнес отримає прибуток за рахунок використання саме українських ресурсів та інфраструктури і він має робити відповідні відрахування до бюджету країни. На жаль, сьогодні сталою є практика, коли бізнес, в першу чергу великий, мінімізує свої податкові зобов'язання і нам це відомо", - сказав міністр доходів Олександр Клименко, який презентував законопроект у Верховній Раді.

Під час візиту в Брюссель на початку червня міністр доходів та зборів Олександр Клименко заявляв, що Україна взяла до уваги результати засідання Європейської Ради від 22 травня, на якій лідери ЄС ухвалили політичне рішення про необхідність активізації зусиль щодо протидії ухиленню від оподаткування та боротьби з податковим шахрайством. За словами О. Клименко, одним з дієвих кроків України в цій сфері є прийняття закону про трансферне ціноутворення, який передбачає посилення контролю з боку держави за висновком капіталів в офшори.

Зараз ви читаєте новину «Київ виконує антиофшорні рекомендації Обами, Путіна та Меркель ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі