вівторок, 10 листопада 2020 12:24

Кешбек у банках може зникнути

Кешбек у банках може зникнути
Якщо перший законопроєкт буде схвалено, він повністю знищить саму модель кешбеку. Фото: pexels.com

Багато банків мотивують своїх клієнтів - власників платіжних карток - і залучають нових так званим кешбеком. Таку модель бонусів може повністю знищити ухвалення зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів.

Класичний банківський кешбек побудовано на комісії інтерчейндж. Суть такої операції - в тому, що людина платить карткою банку А в терміналі, який встановив банк Б. Останній сплачує першому 1,5% від суми кожної такої операції. Якщо банк А в рамках своєї програми лояльності хоче зробити приємно своєму клієнтові, він перераховує частину цієї винагороди на його рахунок.

У кінцевому підсумку всі програми лояльності так чи інакше лягають на плечі споживача. Наприклад, у вигляді вищої вартості товарів і послуг. В наявній ситуації пересічні споживачі, які не користуються кешбеком, платять тим, хто ганяється за щедрими банківськими пропозиціями. Цим питанням зараз перейнялися у Верховній Раді, розповідає Delo.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найприбутковіші українські банки

У жовтні цього року з різницею у 2 тижні було зареєстровано одразу 2 законопроєкти, які передбачають обмеження комісії інтерчейнджу для всіх фінустанов, що працюють у країні. Відповідно до першого законопроєкту, до 2022 року міжбанківська комісія повинна знизитися до 0,3%. 2-ий пропонує менш радикальне зниження і більше часу на перехід. Так розмір комісії повинен до 2023 року знизитися до 0,9%.

Якщо перший законопроєкт буде схвалено парламентом, він із високою ймовірністю повністю знищить саму модель кешбеку. Вона просто перестане бути цікавою для клієнтів через замалу винагороду.

Рейтингове агентство Fitch підтвердило довгострокові кредитні рейтинги чотирьох українських державних банків на рівні "В" зі стабільним прогнозом.

Зараз ви читаєте новину «Кешбек у банках може зникнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі