понеділок, 05 березня 2018 17:21

Кабмін провалює переведення теплогенерації з російського антрациту на українське вугілля

Кабмін провалює переведення теплогенерації з російського антрациту на українське вугілля
Радник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков каже, що влада досі не може вжити дієвих заходів для вирішення проблеми залежності української енергетики від Російської Федерації. Фото: Thinkstock

Радник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков вважає, що українська енергетика досі залежна від Російської Федерації, незважаючи на рекомендації західних партнерів Києва та рішення Ради національної безпеки України (РНБО) про переведення теплових електростанцій (ТЕС) з російського антрацитового на українське газове вугілля .

Про це повідомляє інтернет-видання "Главком", передають Українські Новини.

При цьому, на думку експерта, влада досі не може вжити дієвих заходів для вирішення цієї проблеми.

"Процес переобладнання енергоблоків на споживання українського газового вугілля (марки "Г" та "ДГ") триває надзвичайно повільно. Більш того, одна з генеруючих компаній - "Донбасенерго" взагалі не планує переводити свої потужності на українське вугілля", - заявив Полтораков.

Необхідність розвитку власної галузі відзначають західні партнери. Як приклад експерт наводить витяги зі звіту державного секретаря США, який був наданий Конгресу відповідно до закону "Про боротьбу з ворогами Сполучених Штатів шляхом введення санкцій". У звіті, зокрема, йдеться про те, що в Україні вугілля займає важливе місце у виробництві електроенергії та наша країна вимагає раціональної системи закупівель і поставок вугілля, що скоротить ризик енергетичної небезпеки через припинення поставок палива з територій, які непідконтрольні Україні.

"Також прямо зазначається, що "Україні слід продовжувати переведення теплових енергетичних блоків з антрациту на вугілля газових марок з метою зменшення залежності від антрациту, який традиційно поставлявся з Донбасу (територій, які непідконтрольні українській влади), з одночасним забезпеченням належних поставок вугілля газових марок з державних шахт або від зарубіжних постачальників", - процитував звіт Полтораков.

Разом з тим, за даними експерта, українська теплова генерація не поспішає проводити переобладнання. Причиною всьому, за його словами, є правила оптового ринку електроенергії (ОРЕ), згідно з якими умови для імпортного та українського вугілля однакові. Через це генеруючим компаніям немає сенсу витрачати мільярди на переобладнання антрацитових блоків.

За інформацією Державної фіскальної служби (ДФС), Україна в 2017 році збільшила валютні витрати на імпорт кам'яного вугілля та антрациту в порівнянні з 2016 роком майже в 2 рази - з 1,5 мрд доларів до 2,7 млрд, а найбільшим постачальником вугілля стала Росія, частка якої в імпорті склала 56% (1,522 млрд доларів) "Якщо ж подивитися виключно на поставки антрациту, то можна побачити, що частка російського імпорту збільшується до 75%!" - підкреслив Полтораков.

Він зазначив, що рішення РНБО, що прямо спрямовані на необхідність відмови від російського вугілля та реконструкцію енергоблоків, є скоріше декларативними, так як компанії не поспішають їх виконувати.

"Це рішення має отримати погодження Антимонопольного комітету України (АМКУ), а його все немає. Пасивність клерків з АМКУ можна зрозуміти - адресатами рішень РНБО є не вони, а Міненерговугілля та НКРЕКП. Втім, і міністр Ігор Насалик, і голова НКРЕКП Дмитро Вовк, і профільний віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон мають достатньо підстав для надання цій проблемі державного звучання", - відзначає експерт.

"Саме політична воля повинна нарешті з'явитися в українських чиновників. "Карфаген" залежності української енергетики від імпортного антрациту повинен бути зруйнований!" - резюмував він.

Раніше голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, що Кабінет Міністрів України не хоче брати на себе відповідальність за вугільну сферу і шахтарів.

Так він прокоментував слова віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, який напередодні засідання Кабміну заявив, що приймати рішення про пріоритетність українського вугілля над імпортним не входить до повноважень Кабінету Міністрів України.

Глава наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук впевнений, що енергетична криза, що наступив в Україні через відмову російського "Газпрому" постачати газ "Нафтогазу" після виграшу останнього в Стокгольмському арбітражі може посилитися через відсутність пріоритетності українського вугілля, і як наслідок, залежно від антрацитових поставок.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін провалює переведення теплогенерації з російського антрациту на українське вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі