неділя, 04 жовтня 2020 21:10

Шукаю роботу: три помилки, через які відмовить роботодавець

Шукаю роботу: три помилки, через які відмовить роботодавець
Перед співбесідою слід освіжити самопрезентацію, переформатувати її під поточну посаду. Фото: unsplash

Резюме з неструктурованою інформацією, відсутність супровідного листа та підготовки до співбесіди можуть відштовхнути потенційного роботодавця.

Як ще ці помилки можуть зашкодити працевлаштуванню і яким чином їх виправити, розповідає кар'єрна консультантка й експертка ринку праці Тетяна Пашкіна для "Happy Monday".

Помилка №1. "Латкове" резюме

"Здебільшого ми складаємо резюме на початку трудового шляху, а потім оновлюємо його без особливих зусиль. Дописуємо місця роботи, додаткову освіту й навички, міняємо номер телефону, додаємо фото за необхідності. Але при цьому рідко глобально переглядаємо структуру написаного або його філософію", - каже Пашкіна.

Вона радить готувати окреме резюме для кожної вакансії.

"Заведіть документ, де буде вся інформація про вашу професійну діяльність, і регулярно його оновлюйте, а в резюме щоразу беріть з нього тільки те, що підійде під конкретну вакансію і створить про вас цілісне враження", - каже експертка.

Помилка №2. Відсутність супровідного листа

З її слів, коли кандидат пише такий лист, то не просто синхронізує своє резюме і бажану вакансію.

"Ви також продумуєте, чим і як будете корисні новому роботодавцю. Найочевидніший плюс — те, що супровідним листом ви вирізняєтеся з когорти кандидатів, які відгукуються на цю вакансію", - стверджує Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому досвідченим працівникам важко знайти нову роботу

Помилка №3. Співбесіда без підготовки

"Знаю людей, які "здулися до фінішу" — у листуванні кандидат був бадьорий і веселий, а на інтерв'ю приходить його бліда тінь, яку брати на роботу зовсім не хочеться", - каже кар'єрна консультантка.

Вона перераховує випадки невдалих імпровізацій під час співбесід:

- Часто кандидат вибудовує в своїй голові стратегію розповіді про себе. Але те, що він готовий розповісти, іноді не збігається з тим, що про нього хоче дізнатися роботодавець. Людина губиться, починає плутатися, повторюватися або розгублено замовкає.

- Іноді злий жарт грає попередній досвід. Здається, що на минулих співбесідах ми виглядали гідно, навіть якщо не готувалися. В реальності все виявляється не так райдужно. Навіть дрібні недоліки можуть зіпсувати враження.

- Ще одна програшна стратегія, коли кандидат розповідає про себе так, що будь-який нарцис позаздрить, а питання про вакансію задає виключно в ключі "а що мені за це буде".

"Якось я обговорювала зарплату з кандидатом, який так азартно відстоював свої інтереси, що здавалося, ніби на меншу суму він просто не виживе. Коли я сказала, що поки не бачу для своєї компанії достатньо вигод, щоб платити таку зарплату — він образився. На роботу його, звичайно, не взяли, зате запам'ятався він надовго", - пригадує Пашкіна.

- На питання роботодавця: "А що ви знаєте про нашу компанію?" кандидати інколи прямодушно відповідають: "Нічого". Рекрутери в цьому випадку зазвичай вважають так: або кандидату було лінь шукати інформацію про майбутнього роботодавця, тому і на робочому місці від нього небагато чого доб'єшся; або йому все одно, в якій компанії просиджувати штани, а байдужі працівники теж не всім потрібні.

Експертка радить перед співбесідою освіжити самопрезентацію, переформатувати її під поточну посаду, ще раз переглянути інформацію про майбутнього роботодавця.

"Процес пошуку роботи — це не тільки перегляд вакансій і відправка нашвидкуруч оновленого резюме. Насправді це складний, багатоетапний і довгий процес, що вимагає відповідального і системного підходу. Розбитий на етапи і завдання, він не такий складний і цілком під силу тим, хто розуміє весь обсяг робіт і готовий до нього", - запевняє Тетяна Пашкіна.

Роботодавці зазначають, що український ринок праці за час карантину скоротився. Багато компаній зазнали фінансових втрат, були змушені закрити чи тимчасово зупинити реалізацію масштабних проєктів. Водночас кількість претендентів зросла, а їхні запити знизилися.

Зараз ви читаєте новину «Шукаю роботу: три помилки, через які відмовить роботодавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі