вівторок, 11 березня 2014 17:20

Хто рятуватиме зруйновану економіку України мільярдними кредитами

Хто рятуватиме зруйновану економіку України мільярдними кредитами
Україні потрібні кредити. Фото: 1zoom.net

Україна увійшла в поточний рік з нульовим зростанням економіки, спадом промислового виробництва та сукупним боргом $140 млрд. У такому становищі лише цього року держава має повернути кредиторам $10 млрд, каже міністр фінансів Олександр Шлапак. Нова влада не приховує: щоб розплатитися за старими боргами, доведеться залучати нові. Від кого Україна може отримати кошти і скільки, пропонує розібратися Gazeta.ua.

МВФ і Євросоюз - рятівники

Нині найбільш імовірними кредиторами України є Міжнародний валютний фонд і Європейський Союз, вважає аналітик міжнародної фінансової компанії "Альпарі" Олександр Михайленко.

"Отримання коштів МВФ нині є одним з основних завдань уряду, оскільки реалізація цього сценарію призведе до підвищення кредитних рейтингів України, що, в свою чергу, зробить наш борговий ринок більш привабливим для міжнародних інвесторів і забезпечить українській економіці грошову підтримку з боку ЄС", - зазначив Михайленко.

За його словами, підвищення кредитних рейтингів зробить запозичення на зовнішніх ринках більш дешевими, що може спростити процес проведення економічних реформ.

При цьому за заявами віце-президента Європейської комісії Оллі Рена, ЄС надасть перший транш допомоги лише після підписання договору з МВФ.

Шлапак вважає, що Україна в квітні отримає перший кредитний транш від МВФ і, якщо це дійсно станеться, можна очікувати, що за цим послідують грошові вливання з боку європейських партнерів.

Україна може розраховувати на $30 млрд

Загальний обсяг допомоги, яку може надати Європейський союз, становить 15$ млрд, про що нещодавно заявив глава Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.

Шлапак зазначав, що від МВФ Україна може отримати 15$ млрд протягом 2,5 років. При цьому в Міністерстві фінансів необхідний у найближчі два роки обсяг допомоги оцінюють у $35 млрд.

"Очікування цілком порівнянні з можливими грошовими вливаннями", - вважає Михайленко.

Експерт зауважує, що при цьому необхідно розуміти, що Україна стоїть перед необхідністю жорсткого скорочення дефіциту державного бюджету.

"Це створює низку викликів, з якими нашому суспільству доведеться зіткнутися найближчим часом", - наголосив Михайленко.

Чутки про те, як саме постраждають громадяни від цього, вже ширяться інтернетом. Так, нещодавно ЗМІ повідомляли, що пенсії працюючим пенсіонерам уріжуть на 50%. Однак сьогодні міністр соціальної політики Людмила Денисова заперечила цю інформацію.

Зараз ви читаєте новину «Хто рятуватиме зруйновану економіку України мільярдними кредитами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі