середа, 06 липня 2011 20:10

Гривня переоцінена на 15%, буде певна девальвація - експерт

Гривня переоцінена на 15%, буде певна девальвація - експерт

Переоцінена на 10—15% гривня та зростання світових цін на енергоносії є основними чинниками зростання від'ємного сальдо зовнішнього торговельного балансу України.

Таку думку висловив керівник економічних програм Міжнародного гуманітарного фонду Всеволод Степанюк в ефірі Першого ділового каналу.

"Від'ємне сальдо торгового балансу продовжує зростати. Один із чинників цього, на мою думку, є трошки переоцінена гривня, можливо, на 10-15%. Інший чинник — це зростання світових цін на енергоносії. Курс гривні формується не ринком, а більше балансом інтересів. Фінансові інституції зацікавлені у його стабільності, але виробники, особливо експортери хочуть, щоб він був нижчим, ніж зараз", — сказав він.

При цьому, за його словами, варто очікувати деякої девальвації нацвалюти, якщо ціни на енергоносії суттєво не знизяться.

Експерт також висловив сумнів щодо необхідності введення в Україні плаваючого курсу гривні.

"Плаваючий курс в Україні застосувати досить важко, тому що українська фінансова система не така міцна, як британська чи навіть російська. З плаваючим курсом будуть збільшені операції по спекулятивним контрактам з валютою", — зазначив Степанюк.

Окрім того, він вважає, що обсяг коштів на казначейських рахунках уряду дасть змогу погасити зовнішні борги держави без використання резервів Національного банку.

Національно банку досить багато механізмів регулювання валютного ринку, який може бути як дефіцитним так і профіцитним. Досить значні кошти зараз закумульовані в уряду на казначейських рахунках. Тобто уряд при погашенні зовнішніх зобов'язань може і не залучати повністю резерви Національного банку. І тому немає сильної потреби, щоб Нацбанк залучав свої резерви до валютного ринку", — підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Гривня переоцінена на 15%, буде певна девальвація - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі