середа, 28 березня 2012 11:53

Держава повинна викупити у селян землі сільгосппризначення - депутат

Держава повинна викупити у селян землі сільгосппризначення - депутат
Микола Зінчук: Усі землі сільськогосподарського призначення мають бути у власності держави. Фото: 4vlada.com

Держава повинна викупити в селян землі сільськогосподарського призначення. Для цього потрібно створити державний земельний банк.

Так вважає депутат Рівненської обласної ради Микола Зінчук. Він понад 40 років очолював державне науково-дослідне господарство "Тучинське" Гощанського району на Рівненщині.

"Усі землі сільськогосподарського призначення мають бути у власності держави. Після Другої світової війни в США в державній власності було лише 3% сільгоспземель, а тепер 73%. Там держава купує землю у фермерів, які збанкрутіли й не можуть належно господарювати. У Німеччині, де були колгоспи, то земля так і залишилася в державній власності. Там понад 70% угідь у власності держави", - зазначив він.

На думку Зінчука, в законопроект "Про ринки земель", який у грудні минулого року парламент розглянув у першому читанні, потрібно внести зміни. Законодавство не повинно обмежувати розмір оренди площ земель, вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зовнішній борг України вже перевищив 40% ВВП - економіст

"Потрібно створити державний земельний банк, який викупить паї у селян і надаватиме потім їх в оренду. Без нього справжній ринок землі не відбудеться. Саме він має відігравати першу скрипку. Не повинно бути жодних обмежень щодо граничної площі оренди земель сільськогосподарського призначення в одні руки. Інша справа – право власності. У приватній власності однієї особи має бути не більше 50 га", - додав Зінчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держземагентство підтримало "регіонала": Потрібен ще один податок для аграріїв

Зауважимо, що автори законопроекту "Про ринки земель" пропонують дозволити одній особі мати в приватній власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею не більше ніж 100 га. Щодо оренди сільгоспугідь, то загальна площа, яка може перебувати в однієї особи не може перевищувати 10% площі сільгоспугідь на території району та 100 тисяч гектарів площі сільгоспугідь на території України.

Зараз ви читаєте новину «Держава повинна викупити у селян землі сільгосппризначення - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі