четвер, 25 лютого 2021 15:11

Глава НБУ Шевченко назвав умови для отримання чергового траншу МВФ

Глава НБУ Шевченко назвав умови для отримання чергового траншу МВФ
Нацбанк виступає за продовження переговорів між ЄБРР і Ощадбанком. Фото: LIGA.net

Для досягнення домовленостей з Міжнародним валютним фондом Україні потрібно вирішити проблемні питання у фіскальній сфері, енергетичній та в боротьбі з корупцією.

Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко під час зустрічі з послами країн Великої сімки, передає пресслужба НБУ.

"Під час роботи місії Україна спільно з Фондом визначила подальші конкретні кроки, які стануть сигналом нашої відданості в продовженні співпраці. Що стосується частини програми у межах відповідальності НБУ, то у нас немає непорозумінь з експертами Фонду. Навпаки, є спільне бачення результату — це посилення незалежності НБУ, його спроможності, вдосконалення взаємодії між Радою та Правлінням НБУ, корпоративного управління в банках та вирішення питання повернення активів збанкрутілих банків", — заявив Шевченко.

Що вже зробили:

Національний банк виступив ініціатором створення в Україні спеціалізованого фінансового суду. Це дозволить сформувати якісно нові підходи до регулювання портфелю непрацюючих кредитів та забезпечить дієвий захист прав кредиторів та інвесторів;

частка непрацюючих кредитів в українських банках у 2020 році знизилася з понад 48% до 41%. Це результат спільної роботи Національного банку, Уряду та самих фінансових установ;

НБУ визначив вимоги до організації процесу управління проблемними активами. Банки подали свої стратегії управління NPL;

також у 2020 році були визначені критерії для списання непрацюючих активів.

"Зменшення частки держави в банківській системі – це одне зі стратегічних завдань. Перша ластівка — це нещодавня кредитна угода між Міністерством фінансів України, IFC та Укргазбанком з можливістю конвертації кредитних коштів у статутний капітал банку. Це потужний сигнал інвесторам", — зазначив Шевченко.

Нацбанк виступає за продовження переговорів між ЄБРР та Ощадбанком. Для того, щоб відбулося входження іноземного інвестора в капітал Ощадбанку, банк має приєднатися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Для цього підготовлено відповідний проєкт Закону України. Це, а також реструктуризація боргу Фонду гарантування перед Міністерством фінансів, дозволить збільшити гарантовану суму до відшкодування вкладникам.

Місія МВФ працювала в період з 21 по 23 грудня 2020 року і з 11 січня по 12 лютого 2021 року. В результаті сторони не домовилися про перегляд програми Stand-by, що привело б до виділення чергового траншу.

Як повідомив президент Володимир Зеленський, Міжнародний валютний фонд відмовився надавати Україні транш з кількох причин. Зокрема, українська влада має ухвалити низку законів. Серед причин невиконання програми Зеленський назвав закон про Вищу раду правосуддя (ВРП). Втім, відповідний законопроект про ВРП, а також законопроект про НАБУ вже зареєстровані.

Зараз ви читаєте новину «Глава НБУ Шевченко назвав умови для отримання чергового траншу МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі