пʼятниця, 25 серпня 2023 17:04

Газ в Україні торгується вище, ніж у Європі: чи є для цього причини

  Ціни на газ на європейському ринку залишаються нестабільними, не дивлячись на рекордні запаси в сховищах. Фото: ua-energy.org
Ціни на газ на європейському ринку залишаються нестабільними, не дивлячись на рекордні запаси в сховищах. Фото: ua-energy.org

Ціни на природний газ на українському ринку з липня 2023 року неухильно зростають. У підсумку склалася ситуація, коли газ в Україні торгується дорожче, ніж в Європі. При цьому, ціни на європейському ринку залишаються нестабільними, не дивлячись на рекордні запаси в сховищах.

Зокрема, середня ціна на природний газ на TTF Day Ahead у липні становила майже €30/MWh, що відповідає ціні в Україні. Проте, вже у серпня середня ціна в Україні становила €33,4/MWh, в той час як у Європі – €32,5/MWh. Окремі різькі стрибки цін в Європі були пов'язані, головним чином, із форс-мажорами, наприклад, ремонтними роботами в Норвегії чи загрозою страйків на LNG-заводах в Австралії.

"Реальних причин для такого різкого зростання цін на природний газ в Україні немає. Українські газосховища заповнені більш, ніж на 42%, зберігаючи понад 13,5 млрд куб м природного газу. Значну частину газу зберігають українські видобувні компанії та трейдери", – зазначив голова новинного енергетичного агентства ExPro Геннадій Кобаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр сказав, що буде з тарифами на тепло

"Продавці, що мають запаси природного газу в підземних сховищах, не поспішають зараз продавати ресурс на ринку, як на біржових майданчиках, так і поза біржою. Окремі трейдери зазначають, що на ринку існує дефіцит газу, однак більш точнішим буде сказати, що на ринку присутній дефіцит пропозиції газу, в той час як фізично обсягів цілком достатньо", – додав Кобаль.

Автор: expro.com.ua
  Графік цін на природний газ в Україні та Європі
Графік цін на природний газ в Україні та Європі

Попри постійний військовий тиск РФ, зусилля України зі створення запасів палива на зимовий період, ймовірно, будуть успішними. Україна ефективно мобілізувала свій гірничодобувний сектор для підтримки видобутку вугілля. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

За оцінками британської розвідки, Україні вдається створювати запаси для безперервного постачання вугілля для теплоелектростанцій і теплових установок взимку.

Зараз ви читаєте новину «Газ в Україні торгується вище, ніж у Європі: чи є для цього причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі