середа, 07 березня 2018 15:54

Фіскали безпідставно вимагають півмільярда гривень від міжнародного виробника - аудитори Ернст Янг

Фіскали безпідставно вимагають півмільярда гривень від міжнародного виробника - аудитори Ернст Янг
Представники аудиторської компанії Ернст Янг заявили, що претензії ДФС до компанії Філіп Морріс Україна щодо виплати 500 млн грн податків є безпідставними. Фото: Уніан

Фахівці міжнародної аудиторської компанії Ернст Янг вважають, що претензії ДФС до компанії Філіп Морріс Україна є безпідставними. ДФС вимагає від виробника заплатити понад 500 млн грн податків за нібито неправомірне застосування митного режиму переробки, який дозволив компанії експортувати готову продукцію в Японію. На думку вагомих міжнародних експертів , претензія фіскалів про неправомірність застосування договорів купівлі продажу не має відношення до контролю дотримання умов митного законодавства. Про це йдеться у блозі менеджера компанії Ернст і Янг Роберта Зельді.

Експерти вважають, що значний потенціал України як світового виробничого хабу, гальмується як недосконалістю законодавства, так і необґрунтованими переслідуваннями фіскалами компаній, які на практиці застосовують такий режим. Режим переробки на митній території передбачає звільнення від внутрішніх українських податків сировини, яка використовується для виготовлення продукції на експортне замовлення. Такий режим дозволяє завантажити виробничі потужності, створити якісні робочі місця з умовами праці світового рівня, наповнити локальні та державний бюджети податками з доходів працівників та роботодавців.

Фахівці зазначили кілька законодавчих факторів, які ускладнюють поширення режиму митної переробки та гальмують розвиток цілих галузей української економіки. Так, якщо в країнах-членах ЄС звітування по використаній сировині в режимі митної переробки відбувається під час митного оформлення готової продукції, українське законодавство вимагає "передбачити" та задокументувати заздалегідь кількість сировини і готової продукції. Вимога "чітких показників" унеможливлює роботу за індивідуальними замовленнями клієнтів.

Крім того, валютне регулювання Нацбанку щодо митної переробки є застарілим і не дає можливість застосовувати договори купівлі-продажу.

Нарешті, самі фіскали безпідставно переслідують компанії, які все ж таки отримали необхідні дозволи митної служби, та створюють атмосферу агресивного несприйняття режиму митної переробки, який міг би стати локомотивом українського промислового виробництва. ДФС досі не відкликала своє незаконне рішення про донарахування понад 500 млн грн податків до Філіп Морріс Україна, попри позицію митного департаменту, міністерств економіки, фінансів, податкового комітету Верховної Ради та ради бізнес-омбудсмена.

Зараз ви читаєте новину «Фіскали безпідставно вимагають півмільярда гривень від міжнародного виробника - аудитори Ернст Янг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі