середа, 04 вересня 2019 14:47

ЄС більше не хоче українських яблук і груш

ЄС більше не хоче українських яблук і груш
Україна за сезон до ЄС постачає близько 6 тис. т яблук преміальної якості. Фото: korrespondent.net

Україна з 1 вересня не зможе поставляти яблука, груші, томати, баклажани, перець до країн ЄС.

Це пов'язано з набранням чинності директиви від 21 березня 2019-го. Вона передбачає посилення заходів захисту Євросоюзу від шкідливих карантинних організмів. Імпортери відмовляються від закупівель овочів і фруктів у країн, які не входять до складу ЄС, пише EastFruit.

В Україні відсутні випадки виявлення карантинних організмів. Тому Держпродспоживслужба офіційно запропонувала Європейській комісії прийняти рішення про безперешкодний імпорті цих товарів. Поки відповіді немає. Тому поставляти товари заборонено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд відзвітував про рекордне падіння російського експорту

Невідомо, скільки часу доведеться чекати на дозвіл для поставки продукції за кордон. Українські виробники намагаються за власні кошти юридично оформити ввезення в зони або регіони, вільні від шкідників, згідно з процедурами ЄС.

"Євросоюз є дуже важливим, хоч і не головним ринком збуту для українських виробників яблук преміальної якості. У сезоні 2018-2019-х у країни ЄС їх поставили близько 6 тисяч тонн. Це важливий ринок збуту для промислового яблука. Якщо поставки не будуть розблоковані, то гіпотетичні втрати виробників яблука в новому сезоні складуть близько 4-5 мільйонів доларів, або близько 15% експортної виручки. Для постачальників тепличних овочів з України на ринок ЄС припадає більше половини всіх поставок і теж приблизно на 4 мільйони доларів", - пояснює економіст Андрій Ярмак.

2018-го Україна повністю використала 11 квот на постачання продуктів до Євросоюзу. Найбільший попит був на український мед, ячмінну крупу й борошно, масло та молочні пасти, виноградний та яблучний соки. Також купували оброблені томати, кукурудзу, пшеницю, м'ясо птиці та солод.

Зараз ви читаєте новину «ЄС більше не хоче українських яблук і груш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі