середа, 01 листопада 2017 21:10

Експерт розповів, як порахувати страховий стаж

Експерт розповів, як порахувати страховий стаж
До стажу буде зараховуватись навчання в університеті до 2004 року Фото:ki.ill.in.ua

До стажу буде зараховуватись навчання в університеті до 2004 року, а декрет рахуватимуть тоді, коли жінка отримувала допомогу в управлінні соціального захисту. Про це Gazeta.ua розповіла заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Лариса Дика

"До 2004 року період декрету зараховується незалежно від того працювала жінка чи не працювала. Після зарахування відбувалося тільки в тому разі, якщо мама отримувала допомогу по догляду в управлінні соціального захисту. У нас було питання по відпустці до пологів. Два місяці до пологів та два після не рахувалися у стаж до 2013 року. З 2013 з декретних коштів почали брати відрахування у пенсійний фонд, тому цей період почали зараховувати до стажу. В новому законі передбачається, що для визначення права на пенсію, починаючи з січня 2018 року цей період буде зараховуватись до страхового стажу", - каже Лариса Дика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали області, де платять найбільші зарплати

Роки в університеті будуть рахуватися навчання на стаціонарі до 1 січня 2004 року на денній формі, вищі, середні, профтехзаклади. З січня 2004 року студенти не є застрахованими особами і вони не сплачують внески до пенсійного фонду. Тому період навчання у стаж не рахується.

"В законопроекті передбачалось, що для тих хто навчається на денній формі за держзамовленням з 2004 року до кінця 2017 мали зараховувати, але в законі ця редакція не пройшла. Це питання будуть вивчати в міністерстві соцполітики і кабміні, хто за цих студентів буде сплачувати внески", - додає Лариса Миколаївна

Строкова служба у стаж рахується. З 2007 року внески за військових сплачують військові частини, але вони до органів Пенсійного Фонду не надавали звіти за кожну конкретну особу.

"По багатьох військових є незрозумілі моменти. Відрахування відбувались, але індивідуальні справи відсутні. З 2016 року військові частини почали надавати такі звіти. В законі передбачається, що військова частина на протязі 5 років за кожного військового надасть такі звіти, а ми його дорахуємо до страхового стажу. По мобілізованих те ж саме, якщо військові частини, де вони служать відраховують внески і нададуть звіт це зарахують", - додала експерт.

Українці зможуть без обмежень купувати страховий стаж для виходу на пенсію. Місяць коштує 1408 грн. Після прийняття пенсійної реформи були зняті обмеження на купівлю страхового стажу. Раніше дозволялося купити максимум 2 роки стажу.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як порахувати страховий стаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі