субота, 30 грудня 2017 21:10

Експерт розповіла, що зміниться для споживачів комунальних послуг

Експерт розповіла, що зміниться для споживачів комунальних послуг
З 1 січня 2019 року запровадять пеню за несвоєчасну сплату комунальних рахунків — 0,01% за кожен день прострочки. Фото: uzhgorod.net.ua

Наступного року в Україні введуть абонплату за холодну та гарячу воду, опалення.

"Це європейська практика. Абонплата встановлюється, щоб перекрити несезонні провали по надходженням. Тому у тарифі відокремлюється частина абонплати — фіксований платіж. Головне, щоб абонплату розрахували справедливо. Якщо ми говоримо про газову, то в Україні вона прив'язана до якоїсь ефемерної технічної потужності. А не до фактичних обсягів споживанні і витрат", - розповіла Gazeta.ua член колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

Експерт позитивно оцінила закон про житлово-комунальні послуги, який цього року прийняла Верховна Рада.

"Тепер українці усвідомлять, що нарешті стали господарями у власному будинку. А не залежить від монополіста, як було раніше. За законом лише від співвласників будинку залежатиме, кого вони оберуть в управителі. Які задачі перед ним поставлять, про яку зарплату домовляться", - розповіла Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповіла, за який час можна встановити газові лічильники всім українцям

З 1 січня 2019 року запровадять пеню за несвоєчасну сплату комунальних рахунків — 0,01% за кожен день прострочки.

"Якщо перерахувати на відсоткову ставку, то це 3,5% річних", - додала експерт з енергоефективності.

9 листопада Верховна Рада ухвалила закон про житлово-комунальні послуги. Документ підтримали 262 народні депутати. Законом передбачається, що тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків коли вони є регульованими. У такому разі тарифи встановлюються державними органами або органами місцевого самоврядування.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла, що зміниться для споживачів комунальних послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі