четвер, 07 лютого 2019 21:10

Експерт пояснила, хто повинен встановлювати лічильники на газ

Експерт пояснила, хто повинен встановлювати лічильники на газ
В Україні без лічильників залишаються близько 3 млн споживачів. Фото: Львівський портал

Українцям вже давно потрібно відмовитися від незрозумілих і захмарних норм споживання газу. Платити виключно за спожитий ресурс. Але уряд приймає дивні рішення. Дає можливість монополісту НАК "Нафтогаз"розібратися з іншою монополією - облгазами, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"Щоб безоплатно забезпечити українців лічильниками, потрібно було ще у 2014-му прийняти відповідну державну програму. Визначити відповідальний орган, який би контролював відкриту закупівлю та встановлення лічильників. Бажано, щоб були завантажені українські підприємства. Тоді ми побачили б, що лічильники можуть встановлювати не тільки облгази, але і незалежні компанії з відповідними ліцензіями", - наголошує Марія Яковлєва.

В Україні без лічильників залишаються близько 3 млн споживачів. За законом "Про комерційний облік природного газу" їх потрібно забезпечити приладами обліку до 1 січня 2021 року.

"За даними Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг у середньому по країні в рамках тарифу на розподіл можна встановити 200 тисяч лічильників на рік. До 2021-го нереально забезпечити ними всіх споживачів. Не всі гроші з тарифу йдуть на лічильники, а тільки невелика складова. Треба піднімати тариф. А це болюче питання", - пояснює енергетичний експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому завищені норми на газ можуть повернути

За її словами, встановити лічильники за державною програмою коштувало б на рівні 16 млрд грн. Вартість та встановлення одного лічильника - близько 4 тис. грн.

"Скільки потрібно Нафтогазу, не зрозуміло. Водночас у компанії вже заявили, що не ставитимуть лічильники за свої гроші. Це будуть робити виключно за державні кошти. Як варіант, Нафтогаз запропонував зменшити виплату дивідендів у держбюджет. Крім того, вимагає, щоб затвердили фінансовий план. Вже 2 роки уряд цього не робить, бо не погоджується з витратами компанії", - підсумовує Марія Яковлєва.

Кабмін запропонував НАК "Нафтогаз" забезпечити всі домогосподарства індивідуальними газовими лічильниками. Водночас їх ще до 1 січня 2018-го мали встановити облгази. Пізніше терміни змістили до 1 січня 2021-го. Кошти на встановлення приладів обліку закладені у тариф на оплату спожитого газу. Тому облгази зобов'язані встановлювати їх безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснила, хто повинен встановлювати лічильники на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі