Україна стає все інтегрованішою у світові ринки. Зміна цін на картоплю, цибулю чи моркву - нормальна кон'юнктура ринку, розповіла Gazeta.ua агроексперт Ольга Трофімцева. Виконувала обов'язки міністра аграрної політики та продовольства України з лютого до серпня 2019 року.
"Якщо згадати цибулю, яка 2018-го била цінові рекорди, то несприятливі погодні умови були в усіх основних країнах-виробниках. Урожай був настільки поганим, що навіть ЄС імпортував цибулю з Казахстану. Звідти купували й ми. Та ж сама ситуація з картоплею", - каже Трофімцева.
За її словами, ще проблема в структурі українського виробництва.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти українці почали купувати частіше
"Поки не перейдемо до промислового ефективного виробництва овочів, а не до присадибних особистих господарств населення, ситуація не зміниться. Треба працювати над розширенням ринків збуту. Наприклад, наші фермери могли б продавати яблука не тільки українським переробникам. А збувати їх активніше на зовнішніх ринках, якби мали правильно фасовану та гарного товарного вигляду продукцію", - наголошує Трофімцева.
Додає, що Україні треба більше професійних овочесховищ.
Повну версію інтерв'ю з Ольгою Трофімцевою читайте тут.
Коментарі