четвер, 24 січня 2013 09:01

Екс-міністр економіки розповів, чому збільшуватиметься зовнішній борг України

Екс-міністр економіки розповів, чому збільшуватиметься зовнішній борг України
Фото: glavcom.ua

Жодних планів української влади щодо скорочення зовнішніх боргів поки що немає, є лише плани нарощування боргів.

Про в коментарі Gazeta.ua сказав колишній міністр економіки, заслужений економіст України Віктор Суслов.

Коментуючи прогноз міжнародного рейтингового агентства, яке переконане що, український уряд збільшить витрати на обслуговування і погашення зовнішнього боргу в цьому році на 5 мільярдів доларів, він сказав: "Цілком логічно, що витрати на обслуговування боргів ростуть. Всі ці витрати в законі про бюджет вказані, якщо не помиляюсь, там передбачено 110 млрд гривень на рік, на зовнішні наші борги".

Експерт зазначив, що в такій ситуації передусім "страждає бюджет, а отже страждають всі галузі, які можна було фінансувати з бюджету". Окрім того, Суслов висловив думку, що передусім "страждає соціальна сфера, оскільки іде перерозподіл коштів на користь кредиторів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, чому Україні варто продовжити співпрацю з МВФ

"Україна цілком свідомо влізла в податкову петлю, і тепер вона буде затягуватися все більше. Жодних планів щодо скорочення зовнішніх боргів в України поки що немає, є лише плани нарощування боргів (судячи по всім затвердженим показникам та економічної політики, і по новій програмі уряду, в якій передбачено збільшення зовнішніх запозичень)", - вважає колишній міністр економіки.

Окрім того, він зауважив, що проблеми відкладаються на майбутнє, тому вони будуть загострюватися. "Необхідно змінювати політику, переставляти акценти, стимулювати виробництво, - підкреслив експерт. – Багато про що говорять, але поки що нічого не робиться".

"Дійсно в тій програмі яку Кабмін обговорював (активізація та розвиток національної економіки на найближчі 2 роки) говориться, що вже по багатьом сегментам у нас імпортні товари займають більше 90% в об'ємах реалізації на внутрішньому ринку", - додав колишній міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко: Я чітко і однозначно заявляю, що держгарантій для своєї корпорації не брала

"Поки буде проводитися таке стимулювання імпорту, то, звичайно, зовнішні борги будуть рости. Борги доводиться збільшувати, аби виплачувати цей імпорт. Постійно росте дефіцит нашого внутрішнього торгового балансу", - резюмував Суслов.

Зараз ви читаєте новину «Екс-міністр економіки розповів, чому збільшуватиметься зовнішній борг України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі