пʼятниця, 24 грудня 2021 18:22

Економіст спрогнозував ціни на газ у Європі після обвалення ринку на 40%

Економіст спрогнозував ціни на газ у Європі після обвалення ринку на 40%
Зниження цін на газ - тимчасове явище. Фото: zikua.news

Ціни на газ у Європі, які за останні два дні обвалилися на 40% від історичного максимуму 21 грудня, і далі зростатимуть.

Зниження цін, яке відбулося після зміни погоди й підвищення вироблення вітряної електроенергії в Європі, не протримається довго, вважає член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Як кажуть європейці, побільшало вироблення електричної енергії завдяки вітровим електростанціям, тому ціна на газ трохи знизилася, бо з'явився альтернативний ресурс. Але це не розв'язує проблему: сьогодні вітру більше, завтра - менше", - сказав економіст кореспонденту Gazeta.ua.

Він також заперечив, що на стабілізацію цінової ситуації значно вплине те, що на цьому тижні деякі танкери, які перевозили скраплений газ на азійські ринки, змінювали курс на Європу. Про зміну курсу танкерів через готовність клієнтів із ЄС платити вищу ціну за блакитне пальне днями писали ЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна газу у Європі двічі за день побила історичний рекорд

"Сьогодні преміальним є ринок Південно-Східної Азії та Китаю, там ціни вищі - до двох тисяч доларів за кубометр. Навряд чи разовий розворот танкерів щось принципово змінить. Загальний дефіцит газу в Європі - головна проблема зараз, спричинена скороченням кількості постачань із різних джерел, яку жодним чином не вдасться компенсувати", - каже економіст.

Високі ціни на газ в Україні також збережуться до літа 2022 року, прогнозує Пендзин.

"Найімовірніше, високі ціни збережуться, бо "Північний потік-2" не сертифікують у першому півріччі. Тому думаю, що в Україні божевільні ціни на газ будуть до літа наступного року. І нічого веселого я в цьому не бачу", - резюмував він.

Ціни на газ у Європі за останні два дні обвалилися на 40% від історичного максимуму 21 грудня. Зниження ціни відбулося завдяки погоді - вітер, що посилився, підвищив вироблення вітряної генерації майже вдвічі.

У четвер контрактні ціни на газ на 24 грудня були задекларовані на рівні $1485 за 1 тис. куб. м, вранці у п'ятницю січневий газовий ф'ючерс на TTF на біржі ICE Futures торгується на рівні $1300 за 1 тис. куб. м, що на 40% нижче за рекордні ціни вівторка - $2138/куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Економіст спрогнозував ціни на газ у Європі після обвалення ринку на 40%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі