середа, 24 жовтня 2012 11:51

Для найбільшій ГЕС Таджикистану доставили з України нове робоче колесо

Для найбільшій ГЕС Таджикистану доставили з України нове робоче колесо
Колесо було замовлено і куплено в українського ВАТ "Турбоатом". Фото: hets.com.ua

У міжнародний аеропорт Душанбе напередодні ввечері було доставлено робоче колесо для реконструкції восьмого агрегату Нурекської ГЕС - найбільшої з діючих в Таджикистані.

Про це повідомила прес-служба держкомпанії "Барки Точик" ("Енергія Таджикистану").

Колесо було замовлено і куплено в українського ВАТ "Турбоатом" - колишнього Харківського турбогенераторного заводу.

"Вартість доставленого в столицю робочого колеса становить $4 млн, а послуги доставки літаком склали близько $880 тис.", - сказано в повідомленні прес-служби таджицької держенергокомпанії.

Доставка здійснювалася транспортним літаком Ан-225 "Мрія" - єдиним існуючим і експлуатуються в даний час повітряним судном цього типу. "Мрія" здатний доставляти вантажі масою до 250 тонн на відстані до 4,5 тис. кілометрів.

"Після установки колеса потужність восьмого агрегату Нурекської ГЕС збільшиться на 10 МВт, і становитиме 355 МВт", - відзначає "Барки Точик".

За останні роки держкомпанія замінила три (включаючи доставлений напередодні) агрегату з дев'яти, встановлених на Нурекської ГЕС. Проектна потужність Нурек становить 3 тис. МВт і забезпечує близько 75% усієї вироблюваної в республіці електроенергії. Перший агрегат станції заробив в 1972 році, останній - в 1979. За ці роки агрегати станції зносилися на 70-80%, що змусило держенергокомпанії приступити до поетапної їх заміни.

У січні-вересні 2012 року Таджикистан в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року збільшити вироблення електроенергії на 6,1% до 12 млрд. 996 млн. кВт.год

Зараз ви читаєте новину «Для найбільшій ГЕС Таджикистану доставили з України нове робоче колесо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі