четвер, 29 липня 2021 20:23

"Дефолт не загрожує" - банкір про шанси на транш МВФ

"Дефолт не загрожує" - банкір про шанси на транш МВФ
Сергій Фурса "На жаль, з минулої осені ми так і не просунулися в плані виконання програми МВФ". Фото: Тарас Подолян

Місія Міжнародного валютного фонду прибуде в Україну восени. При цьому низка вимог МВФ лишається невиконаною, і саме отримання траншу — під загрозою. Втім, якщо цього року Україна не отримає другий транш — особливо негативних наслідків це не матиме.

Про це Gazeta.ua розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"У Місії МВФ немає до нас вимог. Місія перевіряє, як сторона виконує взяті на себе зобов'язання, — каже він. — Щодо вимог Міжнародного валютного фонду, які залишилися невиконаними — це питання НАБУ та питання Національного банку (торік через політичний тиск з посади голови НБУ пішов Яків Смолій. - Gazeta.ua). Плюс завжди лунала тема корпоративного управління. Зараз під час переговорів про неї не згадали, але теоретично ця тема може порушуватися".

Основні вимоги МВФ пов'язані з ринком газу, ринком електроенергії та корпоративним управлінням, стверджує банкір.

"На жаль, з минулої осені ми так і не просунулися в плані виконання програми МВФ. До приїзду місії треба ухвалити зміни до закону про Національний банк, ухвалити зміни в законодавстві щодо НАБУ. Це основні вимоги співпраці з Міжнародним валютним фондом. Також треба врегулювати питання корпоративного управління "Нафтогазу" — це нагальна проблема".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна отримає $700 млн траншу від МВФ

Вірогідність отримання траншу від МВФ дуже низька, каже Сергій Фурса. Втім, цей транш не є життєво необхідним для України.

"Цього року ми можемо собі дозволити не отримати транш. Нам і так передали від МВФ 2,8 млрд доларів не в кредит. Але все одно в нас дуже великий дефіцит бюджету. Він концентрується в кінці року, і нам потрібно буде залучати доволі багато коштів. Так що транш МВФ не завадив би, але якісь катастрофічні наслідки навряд чи будуть. Зараз дуже добра ситуація на зовнішніх ринках, у інвесторів багато грошей, які вони готові позичати. В усякому разі, дефолт нам точно не загрожує", — підсумовує банкір.

Місія МВФ прибуде в Україну у вересні цього року. Про це стало відомо з телефонної розмови президента Володимира Зеленського із директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою.

У червні 2020 року Рада директорів МВФ ухвалила 18-місячну програму розвитку, за якою Україна має отримати $3,6 млрд. кредиту. Перший транш ми отримали минулого літа. Для отримання другого траншу Україна має виконати низку вимог.

Зараз ви читаєте новину «"Дефолт не загрожує" - банкір про шанси на транш МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі