неділя, 05 липня 2020 21:10

Що зміниться в роботі ломбардів та кредитних спілок

Що зміниться в роботі ломбардів та кредитних спілок
Нацбанк відповідатиме за те, щоб клієнтам чесно розповідали про всі приховані платежі за кредитами. Фото: pixabay.com

Сьогодні під виглядом кредитних спілок, фінансових компаній та ломбардів на ринку з'явилися відверті шахраї. Вони порушують українське законодавство та дурять позичальників, розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

"Сподіваємося, що за рік зникнуть фінустанови, які прикриваються ліцензіями, що купують у незаконний спосіб. Адже з 1 липня Національний банк перебрав на себе функції регулятора ринків небанківських послуг. До цього вони належали Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку", - каже він.

Нацбанк планує провести аудит усіх небанківських фінансових установ. На основі цього винесе рішення щодо їхнього подальшого функціонування чи закриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредити на короткий термін не подешевшають

"Принаймні про це говорили поки головою Національного банку був Яків Смолій. Поки не ясно, хто буде новим головою НБУ і яку стратегію матиме щодо цього. Справа в тому, що деякі мікрофінансові організації існують на ринку не для того, щоб надавати кредити. Вони шукають людей, які потрапили у скрутне становище, а потім вибивають неіснуючі борги. Були випадки, коли позичальники повертали борг, але їх далі продовжували переслідувати колектори", - наголосив Лупоносов.

За його словами, Нацбанк не може впливати на відсотки по кредитам. Але відповідатиме за те, щоб клієнтам чесно розповідали про всі приховані платежі. Людина повинна чітко знати, скільки бере грошей і скільки доведеться повертати.

Національний банк з 1 липня регулює роботу ринків небанківських послуг. Зміни пов'язані з прийняттям у вересні 2019-го закону про "спліт". Це було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Зараз ви читаєте новину «Що зміниться в роботі ломбардів та кредитних спілок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі