пʼятниця, 27 вересня 2019 07:45

Кредити на короткий термін не подешевшають

Автор: Маргаріта Дикалюк
 

Із 1 липня 2020 року Нацбанк почне контролювати роботу страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій. Верховна Рада 12 вересня ухвалила закон. Документ у першому читанні прийняли ще в липні 2016‑го. Це було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Зараз роботу небанківських компаній контролює Національна комісія у сфері ринків фінансових послуг. З 1 липня наступного року вона відповідатиме за роботу недержавних пенсійних фондів та фондів фінансування будівництва.

— Останні вісім років захистом прав споживачів фінансових послуг не займався жоден із державних органів, — пояснили в Нацбанку. — До 2011-го за це відповідала Держслужба з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. З липня наступного року НБУ зможе реагувати на скарги клієнтів, забезпечувати прозорість ринку. Тепер фінустанови зобов'яжуть інформувати українців про реальну вартість послуг. Скорочувати мережу небанківських установ не плануємо. Однак установимо вимоги до їхньої діяльності: прозорість структури власності, достатній капітал, дотримання законодавства, ринкова поведінка та захист прав споживачів.

— Закон про "спліт" фактично пропонує фінансовим компаніям, кредитним спілкам, ломбардам більш жорсткі умови існування. У результаті на ринку залишаться найбільші гравці. Невеликі організації закриються. Бо не зможуть чи не захочуть відповідати вимогам Нацбанку, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Відсотки, під які ломбарди чи кредитні спілки позичають кошти, не зміняться. Вони дають кредити на короткий термін, наприклад тиждень. І не перевіряють кредитної історії клієнта. Оскільки ризики високі, то й відсотки відповідні. У банках вони значно менші. Але позичальнику треба довести платоспроможність, перш ніж дадуть кредит. Є надія, що захист прав споживачів посилять. Щоправда, для цього страхові компанії, кредитні спілки треба включити до Фонду гарантування вкладів фізосіб. Тоді люди активніше нестимуть туди гроші. Бо матимуть гарантії. Однак це справа не одного дня.

Зараз ви читаєте новину «Кредити на короткий термін не подешевшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі