пʼятниця, 21 вересня 2018 21:10

Чому в Україні не популярні робітничі спеціальності

Чому в Україні не популярні робітничі спеціальності
В Україні на ринку праці існує дефіцит робітничих кадрів. Українці активно їдуть на роботу У Польщу, Чехію та Росію. Фото: metropoles.com

В Україні робітничі спеціальності вважають не престижними. Випускник школи швидше піде вчитися на програміста, ніж захоче щось копати чи будувати, розповіла Gazeta.ua власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона" Інна Новицька.

"Держава нічого не робить, щоб популяризувати робітничі професії. Щоб змінити ситуацію потрібно створювати глобальні соціальні програми, вводити соціальну рекламу", - каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці їдуть працювати за кордон

Останнім часом робітники з України їдуть на заробітки у Польщу, Чехію, Росію. На офіційній основі українських будівельників на роботу запрошує Ізраїль.

"Часто українці з вищою освітою їдуть працювати за кордон на робітничі професії. Там працівникам без диплому платять більше, ніж в Україні фахівцям з вищою освітою. Наприклад, рядовому бухгалтеру вдома обіцяють 10 тисяч гривень. Але це відповідальна робота. Крім того, кожного дня змінюється законодавство. Люди шукають роботу з вищою зарплатою і меншими обов'язками", - наголошує Інна Новицька.

В Україні понад 80% зареєстрованих безробітних мають вищу освіту, свідчать дані Державної служби зайнятості. Це найбільше поширено у містах - Одеса, Дніпро, Львів, Київ, Харків. Спостерігається дефіцит швачок, слюсарів, електромонтерів, електрогазозварників, мулярів, малярів, бетонярів, водіїв, токарів, столярів, пекарів.

Зараз ви читаєте новину «Чому в Україні не популярні робітничі спеціальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі